Un tânăr român care şi-a făcut studiile superioare în Germania a aplicat pentru continuarea studiilor la trei universităţi de renume ale lumii. A fost acceptat la toate, potrivit Yahoo News.
Andrei Iosif Şmid are 22 de ani și este din Rădăuţi. El este pe cale de a deveni unul dintre cei mai buni tineri chimişti pe care i-a dat România. După ce s-a remarcat la toate concursurile de chimie din şcoala generală şi din liceu, Andrei şi-a continuat studiile la Universitatea “Jacobs” din Bremen, Germania, unde a studiat Biochimia şi Biologia Celulară.
„Pasiunea pentru chimie a început încă din gimnaziu și s-a dezvoltat pe parcurs. A fost dragoste la prima vedere. Îmi era foarte la îndemână să înţeleg conceptele, să rezolv problemele, să am o perspectivă logică asupra acestora”, mărturiseşte Andrei, într-o discuţie cu reporterii monitorulsv.ro.
Acum, tânărul este student în ultimul an al universităţii din Bremen şi a aplicat pentru continuarea studiilor la trei mari instituţii de învăţământ din Europa şi Statele Unite. A susţinut interviuri la Cambridge, Oxford şi la Universitatea din New York şi a fost admis la toate aceste mari instituţii de educaţie şi cercetare.
În cele din urmă, Andrei Şmid a ales Universitatea din Cambridge, unde îşi va începe studiile doctorale, la toamnă.
Andrei s-a remarcat încă din primii ani petrecuţi în Germania. După primul an de studii universitare, a aplicat şi a fost acceptat pentru a lucra timp de opt săptămâni în München, la Institutul de cercetare „Max Planck”, în biochimie și neurobiologie.
„Am studiat procesele de reparare a ADN-ului din celulă. Timp de opt săptămâni am lucrat zilnic în laborator şi mi-a plăcut. Munca de laborator nu e tocmai uşoară, 90% din experimente, de regulă, nu funcţionează, trebuie să le repeţi de zeci, sute de ori. Trebuie să ai răbdare, perseverenţă, căci uneori poate semăna cu o rutină”, povesteşte rădăuţeanul. În anul doi, un profesor i-a propus să îi fie asistent în cadrul laboratoarelor de chimie.
Pentru a doua experienţă practică, tânărul a ales o destinaţie ceva mai îndepărtată – New York, astfel că, la finele anului II de studiu, s-a înscris într-un program de cercetare organizat de Universitatea din New York. A fost admis, iar timp de nouă săptămâni a lucrat în laboratoarele instituţiei.
“Laboratorul în care am lucrat încearcă să dezvolte un medicament care să prevină cancerul uterin”, povesteşte tânărul.