Alex Olteanu şi Cristian Răducanu, doi tineri supraviețuitori ai tragediei din Clubul Colectiv de pe 30 octombrie 2015 au povestit, într-un interviu pentru BBC, prin ce au trecut în noaptea care le-a schimbat viaţa pentru totdeauna.
Ei fac parte din grupul celor 11 răniţi care încă primesc îngrijiri medicale în străinătate, iar mărturiile celor doi sunt cutremurătoare.
După ce au fost în comă profundă într-un spital din Newcastle, tinerii au învăţat să o ia de la zero. Au învăţat să mănânce, să meargă la toaletă, să se spele. Iar cei care i-au sprijinit şi care le-au fost alături în aceste aproape patru luni au fost medicii englezi, pe care îi consideră o a doua familie.
„M-am uitat la tavan şi am văzut că în doar câteva secunde a luat foc. Oamenii din spate se împingeau iar cei care erau în faţă pur şi simplu s-au prăbuşit, iar ceilalţi cădeau peste ei. Erau efectiv unii peste alţii”, a povestit Cristian Răducanu în interviul BBC. Spune că cea mai cumplită imagine pe care o are şi acum în minte e faptul că se zbătea să iasă din club şi că, pentru a se elibera, a fost nevoit să calce pe alţii. „E cel mai tragic moment”, a spus Cristian. „Medicii de aici ne-au învăţat să mâncăm, să ne spălăm şi să mergem la toaletă”. E bandajat pe frunte, însă cicatricile lui nu sunt la fel de adânci ca cele pe care focul mistuitor din Colectiv i le-a lăsat pe faţă şi pe mâini lui Alex Olteanu.
Starea lui a fost şi mai gravă, după cum a povestit pentru BBC. „Când am ajuns în spital, m-au pus într-un scaun cu rotile şi m-au dus într-un salon. De atunci nu-mi aduc aminte absolut nimic. Pur şi simplu, m-am trezit în Anglia. Simt că o parte din medicii aici sunt ca o a doua familie pentru mine. Ne-au învăţat să facem lucruri simple. Ne-au învăţat să mâncăm, să ne spălăm, să mergem la toaletă. Îi apreciez enorm pentru ceea ce au făcut pentru noi”, a explicat tânărul.
În total, 12 răniţi mai sunt spitalizaţi, 11 fiind în străinătate. Un altul este în Capitală, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, prognosticul în ceea ce-l priveşte fiind unul rezervat. 64 de persoane au murit în urma tragediei de la Colectiv.
Un raport făcut la cererea Parchetului general arată că tragedia din Colectiv a fost suma mai multor nereguli, scrie Adevărul. Documentul arată că nu au fost identificate „dovezi că s-ar fi desfăşurat activităţi de inspecţie, control, îndrumare, pe parcursul ultimilor cinci ani”, interval în care în acel spaţiu s-au derulat activităţi similare, potrivit Mediafax. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, care nu cunoştea incinta, deşi asta intra în atribuţiile instituţiei.
Potrivit aceluiaşi document, ar fi fost nevoie de cel puţin două căi de acces. În privinţa materialelor folosite pentru renovarea clubului Colectiv, specialiştii precizează că a fost folosit un burete care are în componenţa sa şi spumă poliuretanică. Pentru spuma poliuretanică expertiza reţine că „producătorul emite o fişă de securitate mai amplă, dar nu defineşte restricţiile de utilizare, recomandările privind utilizarea şi restricţiile sau interacţiunea cu materialele care se utilizează ca şi adeziv. Acest produs este combustibil, emană căldură intensă, emană fum gros şi toxic la ardere, prin încălzire se descompune în componente inflamabile; fapt pentru care trebuie ţinut departe de chibrit, ţigară, foc deschis sau încălzitor puternic”.
În urma tragediei, Parchetul Capitalei a deschis un dosar penal care a fost preluat de Parchetul General. Cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin Anastasescu, Costin Mincu şi Paul Gancea – sunt, în prezent, în arest la domiciliu, în timp ce patronii firmei de artificii, Daniela Ioana Niţă şi Cristian Mihai Niţă, precum şi artificierul Viorel Zaharia sunt plasaţi în arest la domiciliu. George Matei şi Radu Antonina, cei doi pompieri acuzaţi că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa normelor PSI, sunt în arest preventiv. Fostul primar al Primăriei Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a ajuns în atenţia procurorilor anticorupţie, care au deschis un dosar penal pe numele acestuia.