O aeronavă care a plecat, luni, 20 ianuarie, de la Bucureşti spre Oradea, şi care avea la bord un echipaj medical a aterizat forţat în Munţii Apuseni, pe un drum forestier între judeţele Alba şi Cluj.
În accident, pilotul Adrian Iovan şi-a pierdut viaţa, el fiind încarcerat în carlinga avionului. O asistentă medicală, studentă la Medicină Militară, a murit de asemenea, după ce a intrat în stop-cardio respirator, iar medicii SMURD nu au mai putut să o resusciteze. Copilotul avionului este în stare foarte gravă.
Avionul, care avea la bord doi piloți și cinci pasageri (patru medici şi o asistentă) plecase din Bucureşti şi trebuia să aterizeze la Oradea. Drumul a fost însă întrerupt brusc, la 500 de kilometri de Capitală, în localitatea Beliş din judeţul Cluj.
Personalul medical plecase spre Oradea pentru a prelua organele unei donatoare aflate în moarte cerebrală. La manșa avionului se afla pilotul Adrian Iovan, cu experiență de peste 16.000 de ore de zbor.
Iovan a avut ultima convorbire cu cei de la Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa) după ce a trecut de Sibiu, când a anunţat că va coborî la o altitudine de 2.100 de metri, mai mică decât cea normală, pentru că nu vedea nimic din cauza ceţii, a declarat preşedintele Romatsa, Aleodor Frâncu.
“A coborât pentru a vedea spaţiul. În acel moment, s-a pierdut legătura cu el. De la început, s-a ştiut că sunt condiţii meteo nefavorabile, dar au plecat în această cursă umanitară. Şi faptul că a reuşit să coboare aeronava într-o zonă extrem de dificilă din punct de vedere al reliefului şi al condiţiilor meteorologice este un succes al pilotului”, a declarat preşedintele Romatsa Acesta nu exclude ca la aparatul de zbor să fi apărut probleme tehnice.
Unul dintre medicii din avion, Radu Zamfir, chirurg la Spitalul Fundeni, este cel care a sunat la 112 să ceară ajutor. Alături de el erau Sorin Ianceu – chirurg din echipa de transplant de la Spitalul Judeţean Oradea, care a suferit o fractură la mână şi o lovitură la coloana vertebrală. În avion era şi Valentin Calu – chirurg la Spitalul Elias, de asemenea rănit după aterizarea forţată.
În aeronava pilotată de Adrian Iovan mai erau Cătălin Pivniceru – chirurg la Spitalul Sfânta Maria şi o asistentă de la Spitalul Fundeni. Echipele de salvatori au pornit în trei direcţii, doar-doar vor da peste victime.
Găsiţi după şase ore
Epava avionului şi victimele au fost găsite de câţiva localnici, după o căutare de peste şase ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici. În zona unde a aterizat forţat avionul a fost trimis şi un elicopter de la SMURD Mureş, însă acesta a fost nevoit să se retragă, din cauza ceţii.
Oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au explicat că nu a fost posibilă localizarea exactă prin GPS a avionului, în ciuda faptului că unul dintre medici a avut permanent un telefon mobil funcţional la dispoziţie.
Pilotul Adrian Iovan era deja mort când au ajuns salvatorii la el, fiind prins între fiarele avionului. Asistenta a fost găsită în stop cardio-respirator de către echipajele care au ajuns la faţa locului, avea multiple fracturi şi traumatisme şi hipotermie severă. Nu a putut fi salvată, în ciuda manevrelor de resuscitare făcute de echipajul de prim ajutor.
“Strigau de durere”
Gheorghe Giurgiu, un localnic de 33 de ani din satul Pietreasa (Alba), a fost cel care, alături de doi consăteni, a ajuns primul la locul accidentului aviatic din Munţii Apuseni şi au încercat să îi ajute pe răniţi, îmbrăcându-i cu hainele proprii şi făcându-le foc să se încălzească.
Gheorghe Giurgiu a declarat că în momentul în care a ajuns la locul accidentului i-a auzit pe răniţi cum strigau de durere, iar sătenii au făcut o targă din lemnele copacilor, cu o pătură, pentru a-l transporta. “Avionul e praf. “I-am cărat pe brațe 3 kilometri, cu tărgi improvizate din lemne și pături”,a spus localnicul.
El a povestit că zăpada atingea jumătate de metru în zona în care era epava avionului, aparatul de zbor fiind răsturnat. “Trăim în România, dar să îi găseşti pe oameni după şase – şapte ore, nu ştiu ce să zic. Cu toată tehnologia asta, i-am găsit noi, când puteam să nu mergem pe jos 4-5 kilometri prin zăpadă să îi găsim”, a subliniat Gheorghe Giurgiu.
“Ne-am prăbuşit. Sunt întins pe pământ şi abia respir”
După accident, medicii din avion şi-au sunat colegii. Nu-şi puteau acorda singuri primele îngriji, erau imobilizaţi.
“Au aterizat la 1.500 de metri altitudine, iar avionul s-a dezintegrat la aterizare”, a povestit dr. Dana Safta, managerul Spitalului Elias din București, cea care a fost sunată de chirurgul aflat în avion, Valentin Calu.
“Mi-a spus: “Ne-am prăbuşit. Sunt întins pe pământ şi abia respir”. Ulterior, mi-a relatat că, după ce a constatat că se poate mişca, colegul meu a dat foc obiectelor din bagajul său, pentru a se putea încălzi”, a povestit Dana Safta.“Mi se pare inadmisbil că s-a ajuns așa de greu la ei, că nu avem un sistem modern de localizare”, a mai spus Dana Safta.
“A încercat să degivreze (să curețe gheața de pe aripile avionului – n.r.), n-a reușit, am căzut și ne-am împlântat în copaci“, a povestit şi medicul chirurg Sorin Ianceu, unul dintre supraviețuitorii accidentului.
“E inadmisibil că i-au descoperit atât de târziu”
Victor Zota, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), a criticat dur felul în care au intervenit autorităţile în cazul accidentului aviatic.
“E inadmisibil că i-au descoperit atât de târziu. Dacă îl găseau mai devreme, Iovan era în viaţă. Adrian Iovan a salvat viaţa celorlalţi. Radu Zamfir (medicul Zamfir era unul dintre pasagerii din avionul prăbuşit – n.r.) mi-a spus că Iovan a fost conştient o perioadă, după care a devenit inconştient.
E inimaginabil că în România 2014 să cadă un avion şi noi să nu ştim 7 ore unde a căzut”, a precizat Zota.
Reprezentantul ANT a mai spus că victimele au fost găsite de localnici. “Unde sunt cei plătiţi să-i găsească?”, s-a întrebat retoric Victor Zota.
Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat că nu are nimic de reprosat nimănui în legătură cu felul în care s-a procedat pentru salvarea victimelor accidentului aviatic de la Cluj.