Menu
in

Avem printre cei mai scumpi carburanţi şi cele mai mici salarii din Europa. Cât costă un litru de motorină în România

România a devenit campioană la scumpirile carburanţilor în Uniunea Europeană. Prețul benzinei a sărit de 6 lei pe litru (1,30 euro) în unele benzinării. De asemenea, un litru de motorină a ajuns să fie vândut, în medie, cu 5 lei şi 42 de bani (1,18 euro). Preţul afişat la pompe ieri, este cu 20% mai mare decât la sfârşitul lunii august 2017, când a fost reintrodusă supraacciza la carburanţi.

Prin urmare, motorina a ajuns să fie mai scumpă în România decât în alte ţări mult mai bogate din UE, precum Austria, Spania sau Luxemburg.



Benzina s-a scumpit cu aproape 70 de bani pe litru de la sfârşitul lui august 2017 până în prezent. Doar Bulgaria şi Polonia au preţuri mai mici decât cele din România. Din nefericire, benzina şi motorina vor continua să se scumpească. Unii analişti economici spun că până la finalul anului preţul carburanţilor va ajunge la 7 lei/litru, ceea ce va produce un val de scumpiri în lanț pentru cele mai multeproduse și servicii, în special pentru alimente.

Taxe mai mari

Principalul indicator care a condus la creşterea preţurilor carburanţilor este majorarea accizei, măsură luată de Guvernul României în luna august a anului trecut. Atunci, Guvernul condus de Mihai Tudose a decis să crească accizele în două etape, de la 15 septembrie şi de la 1 octombrie, cu 16 bani/litru fiecare creştere.

Campioni la scumpiri

Că România a avut cea mai mare creștere economică din Europa în anul trecut au scris chiar și cele mai importante publicații din lume, iar guvernanții nu au ratat nicio ocazie de a se lăuda cu acest lucru. Dar despre faptul că am fost lideri în Europa la scumpirea carburanților, ca urmare a majorării taxelor, măsură adoptată chiar de Guvern, reprezentanții Coaliției PSD-ALDE au tăcut mâlc.

La jumătatea lunii februarie, vom avea primele rezultate referitoare la evoluţia economiei româneşti pentru întreg anul trecut. Datele disponibile şi comunicate atât de INS, cât şi de Eurostat, pentru primele nouă luni, poziţionează România pe primul loc între statele membre la capitolul creşterii PIB.

Faţă de media europeană, creşterea PIB a României a fost dublă sau chiar de trei ori mai mare, însă mai avem mult de recuperat pentru a ajunge la nivelul statelor occidentale. Veniturile în România sunt cu mult reduse faţă de cele înregistrate în Franţa, Germania, Italia sau Polonia şi Ungaria. Cu toate acestea preţurile benzinei şi motorinei de la noi sunt la un nivel apropiat de cele din Vestul Europei.

Salariile românilor

În privinta salariului minim pe economie, o analiză Eurostat scoate în evidenţă că, în România, se înregistrează al doilea cel mai mic salariu minim pe economie, fiind depăşiţi la această „performanţă” ruşinoasă doar de vecinii noştri bulgari.
În 2017, salariul minim al românilor era de aproximativ 322 euro, iar în Bulgaria era de 235 euro.
Tot anul trecut, 10 ţări membre ale Uniunii Europene înregistrau salarii sub 500 euro, pentru plafonul de minimum pe economie: Bulgaria (235 euro), România (275 euro), Letonia şi Lituania (380 euro), Republica Cehă (407 euro), Ungaria (412 euro), Croaţia (433 euro), Slovacia (435 euro), Polonia (453 euro) şi Estonia (470 euro).
Acest clasament este ruşinos şi umilitor, în raport cu salariile cetăţenilor din Luxemburg, care ajung la aproximativ 2.000 euro, pentru statutul minimului pe economie. Ţările din Vest au, fără excepţie, salarii unde minimul depăşeşte 1.000 euro: Belgia (1.532 euro), Olanda (1.552 euro) Marea Britanie (1.397 euro), Franţa (1.480 euro), Germania (1.498 euro), Irlanda (1.563 euro).

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version