in

Copiii cu părinţii în străinătate, victime în România



Copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate cad de multe ori victimele neglijenţelor celor care îi îngrijesc. Este cazul tragic a patru copii din judeţul Bacău, care au ars de vii după ce casa lor a luat foc. Nebănuind ce se va întâmpla, tatăl lor i-a lăsat pe micuţi în casă şi s-a dus să ridice de la poştă coletul de la mama acestora, plecată la muncă în Cipru.

Doi gemeni de 2 ani, o fetiţă de 4 ani şi un băiat de 6 ani au sfârşit arşi în propria casă. Nenorocirea a avut loc în luna ianuarie, în satul Dealu Mare, din comuna Măgura, în timp ce tatăl copiilor era plecat la poştă să ridice banii trimişi de soţie, aflată la muncă în Cipru.

Vecinii bărbatului au încercat să intre în casă pentru a salva copiii, însă flăcările erau prea mari. În urma cercetărilor efectuate de autorităţi, s-a constatat că incendiul s-a produs din cauza jarului căzut din sistemul de încălzire (sobă fără acumulare de căldură) pe materiale combustibile. “În apropierea sobei se aflau un fotoliu şi un pat, iar uşa sobei era deschisă. Minorii au fost găsiţi în patul din camera în care a izbucnit incendiul”, a declarat Andrei Grecu, ofiţer de relaţii publice în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău.

Poliţiştii băcăuani au deschis o anchetă în acest caz şi fac cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă. Tatăl minorilor a intrat în stare de şoc la aflarea veştii că i-au murit copiii.

Monitorizat de autorităţi

Tragicul eveniment a intrat imediat şi în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bacău, care, de altfel, monitoriza de ceva timp cazul familiei de la Dealu Mare.

În luna noiembrie a anului 2012, o comisie formată din primarul localităţii Măgura, referentul social, un cadru didactic şi preotul din comună, a decis menţinerea celor patru minori în familia biologică şi monitorizarea cazului în continuare până la sosirea mamei în familie. “O echipă a DGASPC Bacău s-a deplasat la faţa locului, unde a constatat că cei patru minori se aflau acasă împreună cu tatăl lor. În plus, exista o relaţie foarte puternică de ataşament între fraţi şi tatăl acestora, iar în casă era curat. Tatăl copiilor a refuzat orice măsură de protecţie pentru minori”, a precizat Alina Iftode, purtătorul de cuvânt al DGASPC Bacău.

Alternativa de a-şi duce copiii la un centru de plasament nu a fost o opţiune pentru bărbat. Cu toate acestea, în decembrie anul trecut, bărbatul s-a văzut nevoit să anunţe autorităţile ca nu îşi va mai putea întreţine copiii. Şi asta, după ce bărbatul s-a certat cu soţia sa. În urma conflictului, mama copiilor a decis să nu mai trimită bani din străinătate pentru micuţi. Asistenţii sociali au revenit în casa barbatului, gata să îi ia pe micuţi, dar au aflat că nu mai este cazul. Şi asta pentru că problemele dintre cei doi soţi se rezolvaseră, iar femeia tocmai trimisese bani.

Au plecat la muncă peste hotare şi şi-au abandonat copiii

O familie din Medgidia şi-a abandonat cei şase copii, cu vârstele cuprinse între 2 şi 15 ani, chiar în mijlocul iernii. Părinţii au plecat în Spania, iar copiii au rămas în frig, într-o construcţie improvizată cu cartoane şi bucăţi de tablă.

Baraca a reprezentat timp de câteva luni căminul celor şase fraţi. Stăteau în locuinţa improvizată alături de părinţi şi se încălzeau toţi cu lemne în singura camera a locuinţei, care măsoară mai puţin de trei metri pătraţi. După ce au rămas fără mamă şi fără tată, au supravieţuit din mila trecătorilor.

Localnicii nu au rămas nepăsători şi au sesizat autorităţile. Când i-au găsit asistenţii sociali, copiii erau înfriguraţi, iar trei dintre ei aveau febră puternică, aşa că toţi au fost duşi la spital. Medicii le-au acordat primele îngrijiri medicale, i-au spălat şi le-au oferit o mâncare caldă.

Părinţii copiilor sunt de fapt din localitatea Cobadin şi locuiau fără forme legale în baraca improvizată, ridicată în zona pepinierei din Medigida. Cei doi riscă să îşi piardă copiii, dacă nu se întorc cât mai repede în ţară. În funcţie de rezultatele anchetelor sociale, autorităţile vor decide dacă cei şase copii vor fi sau nu instituţionalizaţi.

80.000 de copii au părinţii plecaţi peste hotare

Peste 83.000 de copii au cel puţin un părinte plecat să muncească în străinătate, iar 23.924 dintre ei au rămas acasă fără niciunul dintre părinţi, rezultă din datele centralizate de direcţia de specialitate din Ministerul Muncii.

Potrivit Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, 59.724 de familii, în care sunt în total 83.658 de copii, au cel puţin un membru plecat la muncă în străinătate.

În 16.550 dintre familii ambii părinţi au ales să muncească în afara ţării, ei lăsând acasă 23.924 de copii. Dintre aceştia, 22.679 sunt în îngrijirea rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie, iar 1.020 se află în sistemul de protecţie specială, dintre care 241 în centre de plasament, 134 la asistenţi maternali şi 563 la rude de până la gradul IV.

În cele 35.430 de familii în care doar unul dintre părinţi este plecat din ţară, sunt 49.470 de copii, iar 1.499 dintre ei au ajuns să fie institutionalizaţi. În Romania sunt 7.744 de familii cu părinte unic susţinător plecat la muncă în afara ţării şi 10.264 de copii. Dintre aceştia, 8.985 sunt rămaşi în grija rudelor de până la gradul IV, fără măsura de protecţie, iar 1.135 sunt în sistemul de protecţie specială.

Astfel, numărul copiilor rămaşi acasă care se află în sistemul de protecţie specială este 3.654, cei mai mulţi fiind la rude de până la gradul IV (2.094) şi în centre de plasament (779).

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românii despre imigraţie: Prea mulţi indieni

4 milioane de britanici nu au muncit nici o zi in viaţa lor