in

Cum minte guvernul PSD în clipul pentru Centenar. Vuia a zburat la Paris, Timișoara era în imperiul Austro-Ungar, lupii sunt din Norvegia, grâul din Rusia

Mai multe dintre imaginile prezentate în filmul de propagandă al Guvernului Dăncilă, cu ocazia Centenarului nu sunt filmate în România, deși clipul dorește să sublinieze într-un mod exagerat și propagandistic „lucrurile unice” pe care le are țara noastră.

Astfel, scrie G4Media, imaginile care vorbesc despre „pădurile virgine, sălaș pentru ultimii lupi liberi din Europa” au fost filmate în Norvegia și au fost cumpărate de pe Shutterstock.

Clipurile respective pot fi cumpărate cu un preț cuprins între 50 și 169 de euro, în funcție de calitatea dorită.

Situația a fost semnalată pe Facebook de către fotojurnalistul Octav Ganea.

Nici imaginile cu „lanurile care se unduiesc în bătaia vântului” nu sunt din România. Ele au fost filmate de rusoaica Iuliia Diakova și puse la vânzare pe site-ul dreamstime.com.

Nu în ultimul rând, clipul video realizat de guvern conține și erori gramaticale. Video-ul se încheie cu mesajul „La mulți ani, România!”, însă fără virgula obligatorie în respectiva construcție.

Pe lângă aceste lucruri, clipul conține și două neadevăruri istorice, semnalate de cotidianul „Adevărul”.

Autorii săi spun la un moment dat, referindu-și la Traian Vuia, că „în România, pentru prima oară un om s-a ridicat de la sol cu un aparat mai greu decât aerul”.

Afirmație falsă, întrucât zborul din 18 martie 1906 cu care Traian Vuia a intrat în istoria aviației mondiale a avut loc la Paris.

Vuia a zburat la Paris, tocmai pentru că în România nu s-a bucurat de susținere. „În momentul în care Vuia s-a dus la Paris, Parisul, Londra și Berlinul erau cam singurele centre care dezvoltau o chestie de genul ăsta. E ca și când ai face astăzi zboruri spațiale și spui că ai zburat din România”, a declarat Sorin Gabriel Ionescu, citat de Adevărul.

Un alt neadevăr din clipul realizat de Guvern cu ocazia Centenarului se referă la Timișoara. Autorii filmulețului spun, referindu-și la Timișoara, că „în România s-a iluminat electric primul oraș european”. Acest lucru este fals, pentru că în 1884, când Timișoara a devenit, într-adevăr, primul oraș cu străzile iluminate electric din Europa, Timișoara era parte a Imperiului Austro – Ungar.

Pe Internet au existat și critici cu privire la menționarea doctorului Nicolae Paulescu, pe care autorii l-au catalogat drept cel care a descoperit insulina. Pe lângă faptul că Paulescu nu a descoperit insulina, antisemitismul și rasismul său sunt arhicunoscute, motiv pentru care există multe voci care spun că nu ar trebui să fie menționat în astfel de ocazii.

«Ni se spune de Nicolae Paulescu. Românii au dăruit lumii insulina. Lăsând la o parte că cei care au luat premiul Nobel, canadienii, au aplicat pentru prima dată acest hormon, insulina, la om. Paulescu a realizat asta la câini, într-o fază primitivă rezultată din nivelul tehnologic și civilizațional al României. Poate că Paulescu ar fi reușit performanța canadienilor de a trece la om. N-a reușit-o, pt că cei doi aveau posibilități mult mai mari, tehnice și financiare. Nu-i respinge nimeni contribuția științifică mondială, dar nu rezultă cu claritate că ar fi meritat premiul Nobel.

Paulescu mai are un record: a fost unul dintre cei mai siniștri antisemiți din lume. E un precursor al soluției finale, aplicată de Hitler. E autorul unor cărți de gen: Degenerarea rasei jidănești. Același om. Faptul că i-a fost respins numele pentru diverse premii internaționale poate că nu e întâmplător. Asta nu se spune”, spune Cristian Tudor Popescu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sunt peste 430.000 de români în Marea Britanie

Orice fel de „Brexit” va afecta negativ economia britanică. Nu există niciun scenariu bun pentru Marea Britanie