Doi români întorşi din Marea Britanie au dat statul român în judecată
Doi români, un bărbat şi o femeie, întorşi în ţară cu avionul din Anglia şi introduşi direct în carantină la sosirea în ţară au dat în judecată Direcţia de Sănătate Publică Ilfov şi Ministerul Afacerilor Interne, cerându-le judecătorilor să le permită să iasă din carantină şi să meargă în localitatea de domiciliu ca să se autoizoleze.
În cererea de chemare în judecată, R.C. şi A.I.A au arătat că şi-au cumpărat bilet pentru a veni în ţară în data de 27 martie şi au decolat spre România în data de 2 aprilie, la ora 21.25 ora Londrei. R.C. şi A.I.A. au mai arătat în cererea de chemare în judecată că la momentul decolării ştiau că Anglia este în „zona galbenă” şi la întoarcerea în ţară trebuie să intre în autoizolare la domiciliu.
Anglia a intrat în zona roșie în doar câteva ore
Reclamanţii au mai arătat că „nu li s-a transmis nicio informaţie referitoare la faptul că Marea Britanie face acum parte din zona roşie şi că vor fi reţinuţi pentru carantină instituţionalizată” la aterizarea în România.
Cei doi români au mai declarat că ştirea privind intrarea în carantină a celor care vin din Anglia„ a apărut pentru prima dată în presă şi la televiziune în după-amiaza zilei de 02.04.2020, doar cu câteva ore înainte de intrarea sa în vigoare, respectiv cu doar 4 ore înainte de decolare, când noi eram deja în drum spre aeroport”.
În încercarea de a-i convinge pe judecători să îi „elibereze” din carantină, cei doi români veniţi din Anglia au arătat că toată agoniseala din Marea Britanie au trimis-o în ţară şi trebuie să ajungă în localitatea de domiciliu să recupereze bunurile. Cei doi au mai arătat că au posibilitatea să stea în localitatea de domiciliu într-o casă goală, unde riscul de a fi contaminaţi şi de a-i contamina pe alţii este mult mai mic decât într-un centru de carantină.
Ce au decis judecătorii
Judecătorul a decis că scuza potrivit căreia la plecarea celor doi români către România, Anglia era „zonă galbenă”, iar la sosire a devenit „zonă roşie” „nu constituie motive pertinente care să convingă instanţa de necesitatea luării măsurii solicitate pe calea ordonanţei preşedinţiale în contextul actual al evoluţiei situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea virusului COVID-19 şi al faptului că măsurile de carantinare sunt nişte măsuri urgente, cu caracter excepţional care nu puteau fi previzionate şi care au ca scop un interes public general pe natură a proteja dreptul la viaţă şi dreptul de sănătate al persoanelor”.
Judecătorul a considerat că nici riscul de pierdere a bunurilor agonisite în Anglia nu justifică „eliberarea” din carantină, cu atât mai mult cu cât trimiterea în ţară a bunurilor nu a fost dovedită suficient pentru a convinge instanţa.