Instabilitatea politică afectează în continuare leul. Moneda naţională a înregistrat noi minime istorice faţă de euro şi dolar, ajungând la cotaţii greu de imaginat acum o lună de zile.
Astfel, Banca Naţională a României a cotat astăzi un euro la 4,5571 lei, în creştere faţă de cursul de vineri, când un euro valora 4,5495 lei. Leul a marcat un record negativ şi faţă de dolarul american. Cursul a fost stabilit astăzi de BNR la 3,7399 lei/dolar, după minimul istoric atins vineri de 3,7274 lei/dolari.
Atât dealerii bancari, cât şi analiştii economici sunt de părere că deprecierea monedei naţionale va mai continua. Analistul economic Dragoş Cabat nu exclude atingerea unor niveluri de 4,7 lei/euro, asta dacă situaţia de pe scena politică se va calma în următoarele săptămâni. În caz contrar, previziunile pot fi chiar şi mai sumbre.
4,5 milioane de români, cocoşaţi de ratele în euro
Criza politică a adus românilor cu credite în euro şi salarii în lei câteva zeci de lei în plus la rată. Derapajul economic poate arunca în aer situaţia creditelor la bănci.
De la începutul anului, cursul a crescut cu circa 5%, mărind factura celor trei milioane de români şi 150.000 de companii care au credite în valută şi pentru care orice creştere a cursului trebuie să facă rost de mai mulţi bani. Un euro era cotat la 4,32 lei, la începutul anului, iar astăzi, când a atins cea mai mare valoare, era cotat la 4,5571 lei. Concret, pentru o rată lunară de 300 de euro, un român trebuia sa scoată din buzunar 1.296 de lei la începutul lui ianuarie.
În prezent, pentru aceeaşi rată un român plăteşte 1.360 de lei, deci cu 60 de lei mai mult. În prezent, băncile au 700.000 de restanţieri. Din volumul total de credite acordate de instituţiile de credit şi cele finanicare nebancare, care se ridică la 306,9 mld. lei, aproape 63% erau contractate în euro (echivalentul a 192,8 mld. lei).
Georgescu, Ministerul Finanţelor: Cursul va reveni sub 4,5 lei/euro
Evoluţia cursului de schimb, cauzată de contextul internaţional nefavorabil peste care s-a suprapus tensiunea politică internă, este conjucturală, cotaţiile monedei naţionale în raport cu euro urmând să revină sub 4,5 lei/euro ca efect al “calmării şi clarificărilor de pe scena politică, susţine Florin Georgescu, vicepremier şi ministru de finanţe.
“Evoluţia cursului de schimb îngrijorează pe oricine. Evoluţia este cauzată de contextul internaţional nefavorabil al zonei noastre. Peste condiţiile nefavorabile externe a intervenit şi tensiunea în plan politic intern, care se va calma din fericire”, a declarat Georgescu.
El a reamintit că nivelul cursului de schimb este stabilit de BNR pe baza tranzacţiilor de pe piaţă.
“Consider că este o evoluţie conjuncturală a cursului de schimb. Cursul va veni înapoi sub 4,5 lei/eur ca efect al calmării şi clarificărilor de pe scena politică”.
Paritatea leu/euro a început să crească în ultimele săptămânii, din cauza tensiunilor politice dintre PDL şi USL, iar suspendarea preşedintelui Traian Băsescu a intensificat aversiunea la risc a investitorilor.