Fostul ministru de Externe Titus Corlăţean a mers la DNA, luni, 5 octombrie, unde a fost audiat timp de patru ore în calitate de martor în dosarul Votului din Diaspora.
Potrivit Mediafax, el a precizat că a dat declaraţii în dosarul privind votul din diaspora, de la alegerile prezidenţiale şi că nu va face alte comentarii atât timp cât este o anchetă în curs.
Întrebat de jurnalişti dacă la alegerile din 2014 le-a fost interzis românilor din diaspora să voteze, fostul ministru de Externe a precizat că nu va face declaraţii publice, câtă vreme este o anchetă în curs.
“Ceea ce am avut ca şi conduită aproape un an de zile, necomentând public şi respectând regulile şi procedurile, câtă vreme există o anchetă în curs in rem, voi face şi de acum înainte până la soluţia procurorului”, a precizat Titus Corlăţean, la ieşirea din sediul DNA.
La scurt timp după ieșirea lui Corlățean de la DNA, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că speră să nu fie nicio problemă pentru social-democrat, având în vedere că nu crede că a greşit cu ceva cât a fost în Guvern.
“Sper să nu fie nicio problemă. Nu cred că Titus Corlăţean a greşit cu ceva atunci când a fost ministru”, a spus Dragnea, întrebat despre audierea fostului ministru la DNA.
Titus Corlăţean a demisionat de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe între cele două tururi de scrutin de la alegerile prezidenţiale din 2014.
Dosarul privind probleme la votul din diaspora, la alegerile prezidenţiale, a fost constituit iniţial pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), prin conexarea a şase dosare penale care au vizat plângeri legate de modul de desfăşurare a scrutinului. Faptele sesizate în plângeri sunt abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut, în 2 decembrie 2014, dosarul de la PICCJ, întrucât DNA avea în lucru un alt dosar care vizează aceleaşi fapte.
În 8 decembrie 2014, Autoritatea Electorală a transmis mai multe documente solicitate de DNA, între acestea numărându-se corespondenţa intra şi interinstituţională privind votul din diaspora.
La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, din 2 şi 16 noiembrie 2014, românii din străinătate au ieşit la vot în număr record, însă în mai multe capitale europene, cozile au fost uriaşe, iar mii de oameni nu au mai putut vota.
Victor Ponta CONTESTĂ VOTUL DIN DIASPORA: «Iohannis nu avea cum să ia 32.000 de voturi în Moldova»
Fostul ministru de Externe, „reșapat” de Ponta. Titus Corlățean revine în guvern
Deputatul Raețchi: Corlățean a fost sacrificat de Ponta.
Verdict MAE: NU vor fi mai multe secții de vot în străinătate. BEC: MAE poate înființa secții
Ponta: Corlățean răspunde cu funcția dacă un singur român din străinătate nu va putea vota