in

FMI: Creşterea economică continuă. Românii nu o simt



România va continua creşterea economică în acest an şi chiar o va accelera în următorul, crede Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI. Cu anumite condiţii, fireşte. Mesajul vine după vizita de câteva zile a experţilor americani, în ţara noastră.

“Cu reformele implementate în continuare, cu un progres satisfăcător şi dacă veţi reuşi absorbţia fondurilor europene, dacă veţi continua cu investiţii solide, avem toate motivele să credem că această creştere va fi pozitivă şi va accelera chiar în 2012”, a spus Jeffrey Franks.

El a arătat că recesiunea economică a fost lungă şi dificilă, nu doar pentru români, ci pentru întreaga lume, dar că economia românească este acum într-o poziţie mult mai bună decât în urmă cu trei ani, atât pentru a creşte în viitor, cât şi pentru a face faţă oricăror eventuale dificultăţi care ar putea apărea.

“Vă aflaţi într-o situaţie din care nu doar că puteţi creşte, dar puteţi creşte în mod sustenabil, fără dezechilibre economice”, a mai spus Franks. Din păcate, românii trebuie să mai aştepte până vor simţi pe pielea lor ameliorarea. “Creşterea economică trebuie să facă diferenţa în viaţa oamenilor, să simtă în 2012 schimbarea”, a completat precaut premierul Emil Boc.

Nu am fost niciodată aproape de faliment

Chiar dacă am trecut prin momente foarte grele, în ultimii trei ani, în care guvernul obţinea cu greu bani pe termen scurt şi la dobânzi mari, nu a existat niciun moment în care România să fie aproape de default, a declarat Jeffrey Franks, şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, într-un interviu pentru “Evenimentul zilei”. “Nu aş spune că România a fost aproape de insolvenţă. De fapt, datorită deciziei luate de guvern în martie 2009, atunci când au venit cele mai grele lovituri, exista deja susţinerea Uniunii Europene, a FMI şi a Băncii Mondiale”, a afirmat Jeffrey Franks.

Totuşi, acesta recunoaşte că au existat momente când guvernul găsea cu greu bani pentru finanţarea deficitului bugetar. Potrivit lui Franks, în ultimul an şi jumătate se observă o îmbunătăţire permanentă a situaţiei României. De altfel, perioada de început a acordului de finanţare încheiat acum doi ani este considerată de Jeffrey Franks drept una dintre cele mai dificile în negocierile FMI cu autorităţile noastre. Este vorba de perioada în care în piaţă domina incertitudinea, când era foarte dificil de prognozat cu cât vor scădea veniturile, cât de puternic va fi lovită România şi când investitorii nu se înghesuiau deloc săşi plaseze banii la noi, nici măcar pe perioade scurte de timp.

Şeful misiunii Fondului Monetar la Bucureşti spune că, în acea perioadă, a fost unul dintre “cele mai interesante momente” din relaţia cu România şi anume faptul că românii nu voiau să admită că ar putea fi loviţi şi ei de criză. “în cadrul primei mele vizite în România, în ianuarie 2009, multe persoane, nu doar cele din guvern, nu credeau că România va fi lovită de criza internaţională. şi noi, cei de la FMI, am avut mult de lucru pentru a-i convinge nu doar pe cei din Guvern sau din Banca Naţională, dar şi pe cei din societate că este cazul să fie foarte îngrijoraţi”, a declarat Franks.

Tandemul cu FMI

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află la Bucureşti în perioada 20 iulie – 1 august pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv şi a modului în care au fost îndeplinite ţintele stabilite pentru prima jumătate a acestui an.

În luna martie, autorităţile române au decis să prelungească înţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional, printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Atunci, FMI a pus la dispoziţia României o primă tranşă în valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).

Noul acord cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

Care este realitatea?

Agenţia de rating Fitch plasează România pe radarul investiţiilor sigure, Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a FMI, afirmă că activitatea economică se revigorează, iar PIB-ul ar putea să crească cu 1,5% în acest an, iar analiştii băncilor încep să revizuiască în urcare estimările de creştere economică din 2011. Aşa arată partea plină a paharului, un optimism care l-a determinat şi pe preşedintele Traian Băsescu să spună, citând datele analiştilor, că România stă mult mai bine decât alte ţări din Europa.

De cealaltă parte, în companiile româneşti care se luptă pentru fiecare leu cheltuit de români situaţia nu se mai vede la fel de roz, iar semnele de revenire întârzie să apară. Vânzările de maşini nu-şi revin, imobiliarele continuă să fie îngheţate, în timp ce creditarea se rezumă mai mult la refinanţări şi la capital de lucru pentru companii. Când îşi revine consumul şi când va reveni apetitul de investiţii al antreprenorilor români? Cel mai devreme – în şase luni, dar cel mai sigur – din primăvară.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Toţi plătim taxe

6 august 2011