Bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni a fost adoptat marți, 7 februarie, cu 176 de voturi ‘pentru’ și 92 de voturi ‘împotrivă’, parlamentarii aprobând cu unanimitate un amendament care prevede alocarea sumei de 10.000 de lei pentru sprijinirea programelor culturale dedicate românilor aflați în afara granițelor țării, a anunțat Agerpres.
Ministerului pentru Românii de Pretutindeni i-a fost alocat pentru anul 2017 un buget de 19,2 milioane lei.
Deputatul PMP de diaspora, Constantin Codreanu, a susţinut un amendament referitor la sprijinirea programelor culturale dedicate românilor din Diaspora: „Amendamentul meu este unul extrem de nevinovat și limitat ca și impact financiar, dar este un instrument extrem de util atunci când vorbim de ceea ce înseamnă soft power și, în condițiile în care nu ne putem compara cu alte state, care au rețele de propagandă — vezi Federația Rusă, cred că democrația culturală este cel mai bun instrument pentru România. Vorbesc despre alocarea sumei de 10.000 de lei pentru sprijinirea programelor culturale dedicate românilor în afara granițelor țării, respectiv sprijinirea „Turneului european al celor mai prestigioase orchestre din România”, a susținut Codreanu de la tribuna Parlamentului. A fost singurul amendament adoptat.
Celălat deputatul PMP de diaspora, Doru Coliu, a solicitat bani și pentru alte necesități ale diasporei: cursuri în limba română, pentru editarea și distribuția de manuale în limba română, pentru crearea de cimitire ortodoxe, pentru susținerea jurnaliștilor romani și pentru înființarea de 12 centre comunitare în marile comunități de români, care însă au fost respinse. A primit însă promisiunea ministrului diasporei, Andrea Păstârnac, că se vor realoca fonduri din cadrul ministerului.
Deputatul Doru Coliu a explicat, pe pagina de Facebook: „În Comisia pentru românii din afara granițelor țării, prin amendamentele propuse de mine am solicitat bani pentru organizarea de cursuri în limba română, pentru editarea și distribuția de manuale în limba română, pentru crearea de cimitire ortodoxe, pentru susținerea jurnaliștilor romani și pentru înființarea de 12 centre comunitare în marile comunități de români. După practica obișnuită PSD-ALDE, toate au fost respinse în masă. Cu toate acestea, am obtinut promisiunea publica a doamnei Ministru Andreea Pastârnac ca dacă se vor realoca fonduri acestui minister dansa îmi va pune în practica amendamentele solicitate deoarece le considera necesare.”
Un alt amendament, respins de plen, fusese depus de mai mulți deputați PNL, pentru finanțarea repatrierii corpurilor românilor morți în străinătate.Deputatul PNL Florin Roman: «Consider că statul român este obligat să vină în sprijinul românilor din diaspora și să asigure finanțarea cheltuielilor de repatriere a cetățenilor români decedați pe teritoriul statelor de reședință, pentru care familia nu poate suporta costurile de repatriere.» Liberalii au cerut un milion de lei pentru acest scop, dar amendamentul nu a trecut.