O nouă înşelătorie face ravagii printre românii naivi. Este vorba de metoda “accidentul”, înşelătorie care a făcut nu mai puţin de 700 de victime în doar jumătate de an. Reţeta este simplă şi se pare că funcţionează cel mai bine la victimele care au rude plecate în străinătate: hoţul apelează victima şi se pretinde a fi avocatul fiului sau fiicei sale care tocmai a făcut un accident auto. Escrocul îi cere bani victimei, explicându-i că are nevoie de ei pentru a-i scăpa odrasla de la închisoare.
Hoţii au găsit o nouă metodă de făcut bani: o înşelăciune care îi face pe părinţii îngrijoraţi să scoată instantaneu banii din conturi pentru a-şi ajuta copiii aflaţi în necaz. Familii păcălite s-au găsit şi în Bucureşti, dar şi în Suceava, Bacău, Galaţi, Brăila, Prahova, Braşov sau Constanţa. Popular, e numită metoda “Accidentul”.
Recent, poliţiştii din Bacău au prins o întreagă reţea care se ocupa cu această înşelăciune şi care era coordonată de doi deţinuţi, chiar din închisoare, prin telefon. Poliţiştii anchetează acum 20 de persoane care ar face parte din această reţea de hoţi care a păcălit mai multe familii din judeţul Bacău. Suma pe care aceştia reuşeau să o scoată de la o singură familie păcălită varia între 2.000 şi 5.000 de euro.
Păcăleala este simplă şi nu necesită o documentare prea riguroasă din partea hoţilor. Sunt vizaţi părinţii mai în vârstă, cu copii plecaţi în străinătate sau care nu mai locuiesc cu ei şi se face de regulă prin telefonul fix.
O persoană telefonează părinţilor şi susţine că este avocatul fiului familiei respective. Uneori, pentru credibilitate, o altă persoană se dă drept fiul, care vorbeşte plângând sau neclar, apoi îl pasează la telefon pe avocat.
Scenariul: fiul a fost implicat într-un accident rutier grav şi trebuie să plătească bani victimei, pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal şi de pedeapsa cu închisoarea. Povestea poate varia, după cum a povestit una dintre victime pentru gândul: fiul a fost implicat într-o bătaie şi a rănit grav pe cineva, iar banii trebuie daţi cu acelaşi scop, avocatului care a dat telefonul.
700 de români au fost înşelaţi
Poliţia Română a lansat o campanie de informare cu privire la metoda “Accidentul”, după ce au fost înregistrate peste 700 de înşelăciuni de la sfârşitul anului 2012 şi până în luna iulie a acestui an.
Poliţiştii au atras atenţia asupra faptului că metoda de înşelăciune cunoscută sub numele “Accidentul” a devenit un adevărat fenomen.
Actorul Alexandru Arşinel a povestit că, în urmă cu aproximativ o lună şi jumătate, era să fie şi el victima acestui timp de escrocherie, după ce a fost sunat acasă, pe telefonul fix, de o persoană care i-a cerut 15.000 de lei pentru a rezolva o problemă legată de un accident rutier grav care ar fi fost comis din vina fiului său.
“În timpul discuţiei mi-am dat seama că este ceva în neregulă şi l-am întrebat “Cum mă strigă mama acasă?”. Atunci a închis brusc telefonul. Imediat, l-am sunat pe fiul meu care, evident, nu fusese implicat în niciun incident. Am fost apoi cu soţia la poliţie şi am depus plângere”, a declarat Alexandru Arşinel.