Legea privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni nr. 299/2007 (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 792 din 21/11/2007) prevede, în articolul său 10: „(1) Se înființează Muzeul Românilor de Pretutindeni. (2) Sediul muzeului va fi în municipiul București. (3) Organizarea și funcționarea acestuia, inclusiv alocarea unui sediu corespunzător, vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului”.
Au trecut 10 ani de la intrarea în vigoare a acestei legi, prin care Muzeul Românilor de Pretutindeni a fost înfiinţat de drept. Cu toate acestea, Guvernul României în toate componenţele sale din decembrie 2007 până astăzi nu a întreprins nimic pentru executarea prevederilor imperative ale articolului 10 din respectiva lege.
O hotărâre de Guvern nu a fost adoptată şi un sediu corespunzător nu a fost alocat pentru organizarea Muzeului Românilor de Pretutindeni, așa cum prevede legea. În bugetele pentru anii 2008-2016 Guvernul nu a prevăzut şi Parlamentul nu a aprobat alocarea niciunui leu pentru implementarea prevederilor articolului 10 al Legii 299/2007.
Deputatul PMP Constantin Codreanu (foto), președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării din Camera Deputaților, a depus o interpelare în Parlament, cerând explicații prim-ministrului Mihai Tudose, ministrului diasporei Andreea Păstîrnac și ministrului pentru relația cu Parlamentul, Viorel Ilie.
Codreanu dorește să știe ”fără divagații și în termenul prescris de lege” care anume sunt motivele concrete pentru care Guvernul României nu adoptă o hotărâre privind organizarea și funcționarea Muzeului Românilor de Pretutindeni și când anume întenționează Guvernul să o facă.
Iată interpelarea:
S-a lansat programul de burse pentru studiu online „Antreprenori români de pretutindeni”
https://ziarulromanesc.net/comentarii/congresul-romanilor-de-pretutindeni-o-alta-boala-cronica-diasporei/