in

Șomajul, la cote maxime. Peste 730.000 de români sunt în căutarea unui loc de muncă



Blocajul fondurilor europene, lipsa investițiilor străine și neadecvarea absolvenților la nevoile pieței muncii sunt principalele motive pentru care, deși economia crește pe foaie, piața muncii atinge performanțe dezastruoase, relatează capital.ro.

 

Stadiul actual, de 736.000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, a mai fost atins doar de două ori în ultimii cinci ani, în martie 2010 (în condițiile în care primăvara acelui an este recunoscută drept cel mai negru punct al crizei economice mondiale) și la finalul lui 2011, anul marilor disponibilizări din sistemul bugetar.

Cauzele exploziei de șomeri

“În ultimele luni, deși România a fost stabilă din punct de vedere politic și economic, am observat un declin al numărului locurilor de muncă disponibile pe piață, atât în sectorul public, cât și în cel privat. Acest fapt, combinat cu numărul mare de elevi de liceu care au depus actele pentru șomaj, au dus în mod absolut normal la creșterea ratei de șomaj din România“, este de părere Robert Kicsi, managerul companiei Grafton Recruitment. Astfel, la nivelul lunii iulie, potrivit datelor ANOFM, numărul șomerilor cu vârstă sub 25 de ani a crescut cu circa 60% față de luna precedentă, ajungând la 81.500.

Claudia Indreica, director în cadrul companiei clujene de resurse umane Psihoselect, atrage atenția asupra unei cauze concrete și relativ imprevizibile a creșterii șomajului în timpul verii, perioadă în care, de obicei, gradul de ocupare al populației crește cu 1-2 procente, datorită contractelor temporare încheiate cu lucrătorii sezonieri: „încheierea unor proiecte pe fonduri structurale, începute în intervalul 2009-2010 și a căror perioadă de derulare a ajuns la final. Având anul trecut și anul acesta o perioadă de suspendare a plăților, ceea ce a determinat perioade dificile în funcționarea unor companii, o parte dintre aceste societăți nu a mai aplicat pentru alte proiecte, pentru a-și valorifica astfel resursele – angajați instruiți și cu experiență în domeniul vizat“. Alte cauze ale creşterii şomajului, asupra cărora atrage atenția Marilena Petrec, directoarea APT Group, ar fi imposibilitatea anumitor contractori de a-și mai găsi proiecte pe timpul verii, diminuarea activităţii în firmele de outsourcing, revenirea în ţară a unor persoane care au lucrat pe contract limitat în afară şi restructurările masive în mari companii private din industria extractivă și petrochimică.

Hibele sistemului de învăţămant

În opinia reprezentantei APT, „până acum, majoritatea covârşitoare a şomerilor din România se situau de obicei în segmentul de populaţie cu un nivel de instruire redus – primar, gimnazial sau profesional. Din această vară li s-a adăugat valul de zeci de mii de absolvenţi de liceu şi de studii universitare, care sunt obligați să intre în şomaj, obligaţi de incapacitatea economiei de a-i absorbi. Motivul central este cel pe care îl invocăm de ani buni: inadecvarea sistemului de învăţământ la dinamica macroeconomică“.

Și Adrian Stanciu, directorul firmei de recrutare Smartree, crede că „cererea este destul de restrânsă din cauza programelor educaționale care oferă prea puține direcții pentru tineri, iar oferta încă nu și-a revenit complet din criză.“

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A murit Florin Cioabă, autointitulatul rege al romilor

Cod de alertă privind circulația forței de muncă în UE