in

Ponta pleacă la Bruxelles să dea explicaţii despre suspendarea lui Băsescu

Premierul Ponta a plecat astăzi la Bruxelles pentru a opri “dezinformările grosolane şi îngrozitoare” pe tema suspendării preşedintelui Traian Băsescu. “Mai sunt oameni la Bruxelles, e adevărat că din Partidul Popular, care cred că Guvernul l-a suspendat pe preşedinte”, a spus Ponta.



Premierul Victor Ponta are programate întâlniri cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Comisia Europeană este îngrijorată de situaţia din România, după suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi după decizia Curţii Constituţionale care validează această decizie, a declarat, marţi, Pia Ahrenkilde Hansen, purtătorul de cuvânt al Executivului UE.

“Pot spune că suntem preocupaţi… de viteza şi consecinţele deciziilor luate în ultimele săptămâni; avem numeroase întrebări în legătură cu independenţa Curţii Constituţionale şi a puterii judiciare”, a declarat Hansen.

Preşedintele Parlamentului European, social democratul german Martin Schultz, consideră că Uniunea Europeană este “puţin prea tăcută” în legătură cu situaţia din România, după suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, conform unui interviu acordat ziarului Le Monde.

“Voi discuta cu preşedintele Franţei, François Hollande, în contextul în care Consiliul UE este prea tăcut, din punctul meu de vedere”, a declarat Martin Schultz.

“Comisia Europeană trebuie să verifice dacă sunt încălcate normele de drept europene. Un prim-ministru care are o largă majoritate poate schimba Constituţia ţării sale, dar nu poate lua măsuri care să intre în contradicţie cu regulile şi valorile noastre”, afirmă Schultz.

“Înlocuirile rapide care au avut loc în fruntea mai multor instituţii din România sunt cel puţin stupefiante. La fel ca şi tentativa, aparent structurată şi planificată, de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Este foarte dubios din punct de vedere politic, dar este legal”, adaugă preşedintele PE.

Cel mai dur mesaj pentru Guvernul Ponta a venit de la comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding. “Acţiunile din ultimele zile ameninţă şansele României de aderare la Schengen”, a declarat Reding pentru Financial Times.

Ea a spus că fără o revenire rapidă asupra măsurilor luate de premier în ultimele zile – inclusiv revocarea unei ordonanţe de urgenţă care reduce atribuţiile Curţii Constituţionale şi reinstaurarea în funcţie a avocatului poporului – şansele României de a adera la Schengen ar putea fi prejudiciate.

“Dacă nu vor fi asigurări foarte credibile şi acţiuni concrete din partea Guvernului român în privinţa restabilirii statului de drept în România, ţara ar putea pierde ani întregi în procesul de integrare deplină în UE”, a declarat ea.

Victor Ponta a încercat să obţină o întrevedere şi cu preşedintele Grupului PPE, Joseph Daul, dar a fost refuzat. Joseph Daul a declarat că refuză să îl primească pe Ponta acesta până când Guvernul de la Bucureşti nu “va pune în practică ceea ce Curtea Constituţională a decis recent”.

“Sunt foarte îngrijorat cu privire la ceea ce se întâmplă în continuare în România. Guvernul are propria interpretare asupra a ceea ce Curtea Contituţionala a decis de curând. Pentru grupul din care fac parte, legile şi hotărârile Curţii Constituţionale sunt create pentru a fi respectate, nu schimbate sau ignorate atunci când acestea nu servesc interesul premierului şi guvernului său. Doresc o dezbatere în Parlamentul European pe această chestiune.

Invit premierul român să vină şi să explice Parlamentului modul în care a schimbat atât de multe legi şi hotărâri în termen de câteva zile, şi care a fost scopul final. Între timp, invit din nou Comisia să examineze, să evalueze toate aceste aspecte şi să întocmească un raport în următoarele săptamani. Premierul român mi-a cerut o întâlnire mâine (miercuri, n.r.). Refuz să-l primesc până nu îmi va fi clar faptul că Guvernul său va pune în practică ceea ce Curtea Constituţională a decis recent, va retrage ordonanţele de urgenţă care nu respectă deciziile Curţii Constituţionale şi va arăta că respecta pe deplin statul de drept”, a declarat Daul.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ovidiu Şarpe: Am venit în UK ascuns 31 de zile pe un vapor

Ponta, după întâlnirea cu preşedintele PE: Referendum conform deciziei CCR