in

România. Cel mai mare protest din ultimele două decenii: “Vrem o ţară normală, îşi bat joc de noi”

Au avut loc cele mai mari manifestaţii sociale din România. Aproape 100.000 de oameni au protestat, în toate marile oraşe din țara, față de ordonanţele privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

Peste 50.000 de români au protestat, aseară, în faţa Guvernului, după ce au venit de la Palatul Parlamentului în marş pe principalele bulevarde, manifestând iniţial în faţa sediului Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Ministerului Justiţiei şi în faţa sediului Avocatului Poporului. Românii au cerut în stradă demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache şi a întregului Cabinet Grindeanu, demiterea Avocatului Poporului, scandând la unison mesaje precum: “România cere: fără graţiere!“; “Reformă în CNA”; “România, trezeşte-te!; “Democraţie, nu oligarhie!”; “Jos, penalii!” şi “DNA să vină să vă ia!”; “Justiţie, nu corupţie”, “Ne-am săturat de ei, câinii să-i mănânce”, “Atenţie foarte mare, se fură din buzunare, avem hoţi la guvernare!” au mai scandat românii care au ieşit în Bucureşti.

prot34



Cea mai folosită scandare a fost „Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta”. Oamenii au pornit din Piaţa Universităţii, acolo unde şi-au dat întâlnire pe reţelele de socializare, începând cu ora 17:00, pentru a protesta faţă de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale. Protestatarilor din Capitală li s-au alăturat alte câteva zeci de mii de persoane care au manifestat paşnic în toate oraşele mari ale ţării, ducând la cel mai mare protest din ultimele două decenii din România.

 Proteste în ţară şi peste hotare

Manifestaţii de amploare au fost şi în Cluj. Majoritatea persoanelor adunate au fost tinere, iar cei mai mulţi dintre ei au adus pancarte cu mesaje ca „Amnistie pentru voi, doar în viaţa de apoi”, tinerii având cu ei o staţie de amplificare şi o portavoce. 15.000 de persoane s-au strâns aici, poliţiştii fiind nevoiţi să dirijeze circulaţia după ce trei din cele patru benzi de pe stradă au fost ocupate de protestatari.

Timişoara a reuşit să scoată şi ea peste 8.000 de persoane, majoritatea tinere, în stradă. Aceştia au pornit în marş, tot unul paşnic, din Piaţa Victoriei spre Tribunalul Timiş, apoi au mers spre sediul DNA Timiş. Oamenii au pancarte pe care au scris mesaje ca „Spunem nu graţierii”, „Corupţia ucide, dar şi sărăcia ucide”, „Grindene, cu trupa ta faci de râs Timişoara”, ”CNA, fă-ţi datoria” şi strigă lozinci precum „Fără ordonanţe!”, ”Timişoara cere fără graţiere!”şi ”Ole, ole, du-te Ciorbea, lasă-ne!”.

prot

Protestez pentru că vreau ca fiul meu să aibă un viitor bun aici în România, să îşi cunoască ţara dinăuntrul ei şi să nu fiu forţat să îl duc în străinătate ca să aibă un viitor. Vreau să fie o ţară corectă, să nu ne temem şi să nu mai fie atâta bătaie de joc. Pentru asta, o să mă lupt până la final”, a declarat un protestatar din Sibiu, oraş care a adunat aproape 10.000 de protestatari.

De altfel, mulţi dintre cei care au ieşit în stradă au venit însoţiţi de copii. Manifestaţii au fost şi în Braşov, Ploieşti, Iaşi, Alba Iulia, Craiova şi Galaţi, unde s-au adunat mii de oameni. Câteva zeci de români au ieşit şi au scandat împoteiva graţierii chiar şi la Alexandria, în judeţul Teleorman, fostul fief al lui Liviu Dragnea.

Nici românii din diaspora nu au stat indiferenţi. Sute de oameni au ieşit în stradă la Bruxelles, Paris, Londra, Roma şi Copenhaga.

prot1

Protestatarii la Guvern, Grindeanu la televizor

În tot acest timp cât românii îşi strigau nemulţumirile faţă de actualul Executiv şi îşi manifestau indignarea faţă de demersul Ministerului Justiţiei în privinţa celor două proiecte de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale, la un post de televiziune, premierul Sorin Grindeanu declara la un post de televiziune că respectă opiniile cetăţenilor, care au dreptul să protesteze, dar consideră că multe dintre opiniile protestatarilor sunt „distorsionate” şi că el nu crede în „agresivitatea pumnului”, subliniind că „în România argumentul tonalităţii e mai important ca argumentul în sine”.

„Respect opiniile argumentate. E un drept legal să protestezi în România atât timp cât o faci paşnic şi nu deranjezi pe alţii. Este dreptul cetăţenilor să facă acest lucru. Am urmărit cu atenţie opiniile care au reieşit din aceste mitinguri. Multe din ele le pot cataloga ca având distorsiuni. De ce? A contat sursa sau modul în care au fost prezentate. Eu cred în libertatea de expresie. Nu cred însă în jigniri.

De o perioadă de timp, în România argumentul tonalităţii e mai important ca argumentul în sine. Cum nu cred în agresivitatea pumnului, nu cred nici în tonalitatea argumentului. Nu mi se pare că argumentele însoţite de agresivitate verbală trebuie să primeze. Sunt oameni veniţi în piaţă care nu au culoare politică, însă în urmă cu şase săptămâni am avut alegeri”, a declarat Grindeanu.

Londra. 20 de protestatari în fața Institutului Cultural Român

30.000 de oameni au protestat la guvern împotriva grațierii. Iohannis, printre protestatari

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Costel Pantlimon, portarul Watford, accidentare serioasă în meciul din Cupa Angliei

Britanicii i-au băgat în sperieți pe polițiștii spanioli din Ibiza. „Nu suntem plătiți suficient pentru asta”