Nu cer zile libere, nu se plâng de condițiile de cazare, acceptă salariul minim… și multe alte astfel de „calități” care-i fac foarte atractivi pentru firmele românești în criză de personal. Este vorba de muncitorii vietnamezi, foarte căutați, în condițiile în care românii continuă să plece în masă în străinătate.
Acum firmele ar vrea simplificarea birocrației pentru angajarea asiaticilor.
Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), se face purtătorul de cuvânt al acestor firme: „Din fericire, Guvernul a micșorat acel plafon al taxării, în sensul că, până acum o jumătate de an, forţa de muncă străină era taxată la salariul mediu pe economie, iar acum este la salariul minim, ceea ce este de lăudat.
Cred că mai trebuie să îmbunătăţim birocraţia de la imigrări, care încă lasă de dorit, adică multitudinea de documente care trebuie întocmită de către angajatori. Vorbim de două-trei luni întârziere numai din cauza acestei birocraţii. Şi autorităţile noastre, inspectoratul de imigrări de la Ministerul de Interne, trebuie să înţeleagă că aceşti oameni nu vor să rămână în ţară, ci strict pe un contract foarte clar stabilit, pe o durată limitată de timp, dau tot ce pot ca să ducă bani la familiile lor şi atât. Deci nu au de gând să facă nici turism, nici excursii, zilele libere mai puţin, bineînţeles că noi le dăm”, a spus Daraban, potrivit Agerpres.
Întrebat de jurnalişti cum priveşte cazurile de muncitori vietnamezi care au fost cazaţi în condiţii precare, aşa cum a relatat o parte din mass-media, el a precizat că nu a auzit de astfel de episoade, însă, în opinia sa, nici muncitorii vietnamezi nu sunt prea pretenţioşi în privinţa condiţiilor de cazare, pentru ei fiind mai important să economisească cât mai mulţi bani pentru a-i duce acasă.
“Nu am auzit, dar noi, totuşi, ca români, suntem foarte ospitalieri şi cred că avem un standard de zece ori mai mare decât nivelul în care sunt cazaţi străini, de exemplu, în ţările din Golf. Dacă vă duceţi din Emiratele Arabe Unite, prin Qatar, prin Bahrain, o să vedeţi nişte condiţii care lasă foarte mult de dorit. Românii oferă condiţii normale. Acum trebuie să ţinem cont de dorinţa angajatului, pentru că foarte mulţi nici nu-şi doresc nişte costuri extraordinare în jurul locului de muncă, pentru că vor să ducă cât mai mulţi bani acasă. Deci nu investesc nici ei şi nu pun pretenţii foarte exagerate, pentru că orice exagerare înseamnă bani”, a explicat Daraban.
Declarațiile au fost făcute în cadrul unui forum de afaceri România-Vietnam, la care a participat şi premierul vietnamez, Nguyen Xuan Phuc.
Potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi, contingentul de muncitori străini din România ar putea fi majorat, dacă firmele din mediul privat o vor cere.
Acesta susţine că, în acest an, numărul de permise de muncă pentru lucrători străini a fost majorat de la 15.500 la 20.000, însă cifra ar putea creşte, dacă vor exista cereri din partea firmelor româneşti.
“Anul acesta am dat o hotărâre de guvern cu un număr de 20.000 de posibilităţi de permise de muncă. Dacă mediul privat o va cere, cu siguranţă vom mări acest contingent. (…) Ne dorim ca toţi românii să aibă un loc de muncă, dar ne dorim, în acelaşi timp, ca şi angajatorii să aibă acea forţă de muncă, pentru că avem foarte multe proiecte de implementat. Ştiţi că am declarat recent, domeniul construcţiilor, domeniu prioritar în România, şi ne dorim această infuzie de locuri de muncă în România cât mai mare”, a afirmat Budăi.
Venitul mediu în Vietnam este de circa 150 de dolari pe lună (127 euro), acesta variind în funcție de domeniul de activitate. În România, companiile care angajează cetățeni străini trebuie să le ofere cel puțin salariul minim pe economie, care în prezent este de 2.080 lei (442 euro), pentru studii medii şi, respectiv, la 2.350 lei (500 euro), pentru studii superioare, potrivit incont.ro.
Recent, presa din România a documentat condițiile inumane în care trăiesc mulți muncitorii vietnamezi la noi în țară.
Un reportaj Vice România a surprins condiţiile grele în care trăiesc, mănâncă şi dorm vietnamezii angajați de firma Erbașu. Stau câte 12 într-un container mai mic decât o garsonieră, iar numărul toaletelor şi al duşurilor este insuficient. În plus, lucrează nouă ore pe zi, şase zile pe săptămână. Cristian Erbaşu, directorul general al firmei de construcţii, a declarat că firma respectă condițiile din contract și toate legile în vigoare. În firma Erbaşu, spune directorul firmei, muncitorii străini beneficiază de condiţii de cazare mai bune chiar decât mulţi dintre muncitorii români care lucrează în țările din vestul Europei, precum camere dotate inclusiv cu aer condiţionat, mâncare gătită, transport, asistenţă medicală şi alte facilităţi.