Menu
in

România, ţara în care copiii nasc copii. Biserica spune că educaţia sexuală este ”un atentat asupra inocenței celor mici”

România se află de ani de zile pe primul loc în UE în ceea ce privește mamele minore. Cu toate acestea, educația sexuală în școlile din România nu a fost obligatorie până acum și mai puțin de 10% dintre elevi au beneficiat de astfel de cursuri.

În aprilie 2020, printr-o lege aprobată de parlament disciplina devine obligatorie în școli, o dată pe semestru. Majoritatea a considerat demersul unul normal, însă proiectul s-a lovit de opoziția puternică a Bisericii Ortodoxe care l-a catalogat ”un atentat asupra inocenței copiilor”.

Statisticile ruşinii

România înregistrează 33,7 nașteri la 1.000 de adolescente (media europeană fiind de 11 nașteri la 1.000 de adolescente), arată datele furnizate de Salvații Copiii la cererea gândul.ro. În Europa, doar două state prezintă o situație mai gravă decât țara noastră: Bulgaria și Georgia, cu valori de 40,3, respectiv 47,13 de nașteri, țări în care educația pentru sănătate sexuală este descurajată sistematic.

Raportul GLOBAL CHILDHOOD REPORTdin 2019, arată că țara noastră depășește și țări din Asia și Africa în ceea ce privește fenomenul mamelor adolescente.
România se confruntă cu un număr mai mare de nașteri în adolescență decât state precum Rwanda (26,8), Trinidad Tabago (31), Uzbekistan (16,7), Albania (20,7), Bahamas (28), Botswana (31,7), Burundi (27,4), Mauritius (26,9), Djibouti (19,4), India (24,5), Tunisia (7,6) sau Algeria (10,4).

Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că în 2018 ,725 de minore sub 15 au devenit mame., iar 18.485 sunt mame cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani.
705 din mamele cu vârsta sub 15 ani sunt la prima naștere, 19 sunt la a doua naștere, iar una este la a treia naștere. În ceea ce privește mamele cu vârsta cuprinsă între 15 ș 19 ani, 13.800 sunt la prima naștere, 3.877 sunt la a doua naștere, 727 sunt la a treia naștere, 72 sunt la a patra naștere, 8 sunt la a cincea naștere șio mamă este la a șasea naștere.

România a înregistrat, în anul 2018, un sfert din nașterele din mame minore la nivelul Uniunii Europe, mai exact 23%, arată datele EUROSTAT.

Educaţia sexuală, inexistentă

În anul 2018, Salvați Copiii a realizat o analiză în rândul mamelor și gravidelor din comunitățile defavorizate, pe un eșantion de 1.268 persoane. Mai exact, 635 din gospodării defavorizate, 558 din gospodării în media localității și 75 de mame minore.
Potrivit analizei, există o corelație directă între vârsta precoce a mamei, care înseamnă și o dezvoltare emoțională, dar și socială, încă incomplete, și lipsa accesului la educație sanitară și la servicii medicale constante.
Astfel, datele Salvați Copiii România, obținute în urma unei anchete sociologice de teren, arată că șase din zece mame adolescente nu au avut niciodată acces la informații privind sănătatea reproducerii sau educației sexuale, iar șapte din zece nu au beneficiat niciodată de planificare familială. Absența unei îngrijiri adecvate a sarcinii nu afectează însă, doar mama, cât mai ales nou-născutul: patru din zece adolescente care devin mame au născut prematur, o pondere de patru ori mai mare decât în rândul mamelor majore incluse în eșantion.

Multe dintre tinerele care rămân însărcinate nu știu mai nimic despre viața sexuală. În majoritatea familiilor este subiect tabu, la şcoală nu se face educaţie sexuală.
„Mamele minore din România au nevoie de niște măsuri integrate, cum ar fi centrele de protecție a mamei și copilului. Educație cu privire la măsuri de contracepție, acces la consiliere, să li se asigure protecție socială, ajutor pentru continuarea studiilor, integrarea în muncă, un job part time. E nevoie de un kit lunar de creștere a copilului (pampers, lapte praf, servetele umede), dar și să dispună de creșe gratuite”, spune Anca Iordănescu de la Asociația Copii pentru Viitor.

Educația sexuală a fost introdusă în Suedia din anii ’50

Educaţia sexuală a fost introdusă în şcoli pentru prima dată în 1955 în Suedia, care a fost urmată, în anii ’70-’80, de mai multe ţări din vestul Europei. În anii ’90 şi 2000 s-au alăturat şi ţări ca Franţa, Regatul Unit şi apoi Portugalia sau, mai aproape de noi, Ucraina şi Estonia. În România, în schimb, doar cu acordul părinților.
Deși Organizația Mondială a Sănătății a recomandat educația sexuală materie obligatorie în școli, Patriarhia România s-a opus vehement. Ba mai mult, BOR consideră educația sexuală „un atentat la inocenția copiilor”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version