in

Românii, dornici să trăiască visul european



Din ce în ce mai mulți tineri români sunt atrași de un loc de muncă într-o instituție de pe bătrânul continent. Și nu este de mirare de vreme ce salariile pornesc de la 4.000 de euro, sumă la care se adaugă anumite bonusuri. În plus, se pot muta în străinătate cu familia. Cei interesați trebuie să treacă însă de trei probe eliminatorii, iar procesul de selecție se întinde pe nouă luni.

La 28 de ani, Codrin este consultant, dar își dorește un post într-o instituție europeană. “Motivul pentru care îmi doresc eu acest job este simplu: cel legat de bani. E un job foarte bine plătit”, spune el franc.

Numai în această lună se caută 300 de funcționari europeni. Ei vor trebui să întocmească rapoarte și analize, să coordoneze proiecte sau să îi consilieze pe europarlamentari. Pentru începători, lefurile pornesc de la 4.200 de euro, însă cei care au peste 6 ani experiență adună lunar 5.350 de euro, plus bonusuri.

Odată angajat la Bruxelles îți poți recupera și taxele școlare.

Nicu Ștefănuța a prins un post de administrator la Parlamentul European. Trăiește într-un oraș civilizat, curat și are toate șansele să crească profesional. “Este vorba însă, de un pachet important de beneficii, în sensul mulțumirii profesionale pe care o ai. Sunt mulțumit că lucrez cu oameni din toată Europa”, spune românca, funcționar european. Nu este deloc ușor să ajungi acolo: recrutarea poate dura nouă luni. După ce își depun on-line CV-urile, candidații dau un test grilă pe calculator, ca să arate că se pot concentra ușor și pot rezolva o problemă dată. Dacă trec de acest pas, concurenții merg în “capitala” Uniunii Europene pentru un interviu. La final, vor fi trecuți pe o listă de rezervă.

“Participarea la competiție nu conduce în mod automat la obținrea unui contract de muncă, ci la ocuparea unui loc pe această listă de laureați”, spune Mihai Roșioru, ofițer de presă al Comisiei Europene. Ministerul Agriculturii a ales trei tineri consilieri dintre care unul va ajunge să lucreze în cabinetul comisarului european Dacian Cioloș. La nivelul Uniunii are loc o adevărată dezbatere privind reducerea cheltuielilor în instituțiile europene, printre care și cele cu salariile, iar unele state membre au cerut să contribuie cu sume mai mici la bugetul Uniunii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

România la târgul de carte din Londra

Chestionar pentru tinerii români din Diaspora