Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) anunţa anul trecut că România este pe locul patru în Europa la numărul de cetăţeni care trăiesc în afara ţării: 3,4 milioane de români plecaţi la muncă în străinătate, ori stabiliţi definitiv, cu tot cu familii.
Institutul Naţional de Statistică din România (INS) însă nu este de acord cu acest număr şi estimează că populaţia României a scăzut cu două milioane ca urmare a emigraţiei şi nu cu mai mult, a afirmat astăzi Ilie Dumitrescu, director cabinet preşedinte, Institutul Naţional de Statistică.
“În domeniul populaţie fiecare are cifra lui. Se vorbeşte în momentul de faţă că România are o emigraţie şi prin urmare o reducere a populaţiei de 3 – 3,5 – 4 milioane, pe când Institutul Naţional de Statistică pe baza recensământului şi a calculelor pe care le face are doar două milioane. Populaţia României o măsurăm prin doi indicatori şi anume: populaţia rezidentă pentru comparaţiile internaţionale şi populaţia după domiciliu sau după domiciliu permanent, ceea ce înseamnă populaţia in extenso. Noi credem că este un ecart de circa două milioane în prezent. Prin urmare 22 de milioane după dimicilul permanent, faţă de 20 de milioane populaţia rezidentă”, a spus Ilie Dumitescu.
Acesta a explicat că emigraţia românească este una pentru muncă şi a precizat că INS nu are date cu privire la statutul celor plecaţi, dar are în vedere soluţii pentru a putea cunoaşte statutul acestora. Potrivit reprezentantului de la Statistică, o asemenea cercetare necesită o colaborare cu instituţiile din ţările unde au plecat persoanele respective.