Menu
in

Ți-a expirat cartea de identitate și te afli în străinătate? Iată ce trebuie să faci

Ți-a expirat cartea de identitate și te afli în străinătate? Iată ce trebuie să faci.

Actele personale a căror valabilitate a fost prelungită pe perioada aplicării stării de alertă mai pot fi folosite doar până la sfârșitul săptămânii viitoare. Asta înseamnă că persoanele ale căror acte personale au expirat trebuie să le preschimbe până, cel mai târziu, la data de 6 iunie 2022.

În situaţia cetăţenilor români care au domiciliul în România şi se află temporar în străinătate, depunerea cererii pentru eliberarea actului de identitate şi/ sau ridicarea actului de identitate poate fi făcută și de o altă persoană, dar doar în baza unei procuri speciale.

Când poate proprietarul să intre în casă fără permisiunea ta, în Marea Britanie

Ți-a expirat cartea de identitate și te afli în străinătate?

Preschimbarea actului de identitate expirat implică prezentarea unor documente în fața autorităților și plata unei mici taxe.

Persoanele care au documente expirate în perioada în care s-a aplicat starea de alertă le pot folosi până în data de 6 iunie 2022. Pentru a preîntâmpina apariția aglomerației la ghișee, recomandarea autorităților este ca preschimbarea actelor expirate pe perioada aplicării stării de alertă să fie făcută din timp.

În primul rând, pentru a preschimba un document de identitate, cei interesați trebuie să se adreseze direcției de evidență a persoanelor din localitatea/ sectorul de domiciliu.

În special în orașele mari, depunerea actelor se poate face în baza unei programări online, ceea ce reduce aglomerația de la ghișee și timpul petrecut la autorități.

Pentru eliberarea unui nou act de identitate la expirarea termenului de valabilitate (dar și la modificarea datelor de stare civilă, anularea documentului, schimbarea sexului sau a fizionomiei) trebuie depusă o cerere în acest sens.

Informații DEOSEBIT de importante: Cum trebuie raportat un accident la locul de muncă

Iată actele de care ai nevoie

  • actul de identitate;
  • certificatul de naştere;
  • certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soţului supravieţuitor;
  • certificatul/ hotărârea judecătorească de divorţ definitivă/ irevocabilă, după caz;
  • extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu (contract de vânzare-cumpărare, contract de donație, contract de construire + proces-verbal de predare-primire a locuinței etc.), precum şi, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reşedinţă. Extrasul de carte funciară trebuie să fie obţinut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii.

În anumite cazuri, cererea poate fi descărcată pe calculator, tipărită și completată acasă, ceea ce scurtează timpul necesar depunerii actelor. Cererea pentru eliberarea actului de identitate se depune personal, iar actul de identitate se eliberează doar titularului.

Taxele de plătit

Pe lângă actele amintite mai sus, la preschimbarea actelor de identitate trebuie plătită și taxa aferentă eliberării acestora. Mai exact, contravaloarea cărţii de identitate este acum de șapte lei, în timp ce contravaloarea cărţii de identitate provizorii este de un leu.

Aceste taxe se pot plăti la centrele de impozite și taxe, online (pe ghișeul.ro), prin transfer bancar/ internet banking (se va prezenta la ghișeu chitanţa reprezentând contravaloarea cărții de identitate), la bănci ori oficii poștale și chiar prin SMS.

Dat fiind faptul că starea de alertă s-a aplicat până în 8 martie, termenul de 90 de zile se împlinește pe 6 iunie.

un articol avocatnet.ro

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 1.5]
Exit mobile version