Prima lună de toamnă a devenit motiv de îngrijorare pentru români. În fiecare an, guvernele anunţă scumpiri la diverse produse, amenzile cresc, se modifică diverse legi sau se aplică diverse măsuri considerate dure de către populaţie.
În luna septembrie, pe români îi aşteaptă un nou val de scumpiri la produsele lactate. Preţurile vor creşte şi cu 20%. Producatorii dau vina pe facturile mari la utilităţi şi pe taxele percepute de stat. Mai mult, China şi Rusia, cei mai mari consumatori de lapte din lume, anunţă că vor importa din Europa. Prin urmare, cererea lactatelor va fi mare, oferta mica, iar preţul la raft va creşte. În plus, producătorii şi procesatorii se plâng că mai sunt nevoiţi să crească preţurile deoarece trebuie să achite facturi mari la energie, combustibil şi impozite.
O altă lovitură pentru bugetul românilor va fi scumpirea biletelor de tren, începând cu data de 1 septembrie. CFR a anunţat o majorare a preţurilor cu până la 10%, motivând această hotărâre prin evoluţia inflaţiei şi costurile crescute ale energiei, combustibililor şi pieselor de schimb.
Tot de la 1 septembrie intră în vigoare modificările codului fiscal. Astfel, conform OG 16/2003, se reintroduc accizele pentru produsele considerate de lux (bijuterii, blănuri, iahturi, autoturisme cu o capacitate cilindrică de cel puţin 3.000 de centimetri cubi). Scumpirile lovesc şi în consumatorii de băuturi alcoolice. Ţuica produsă în gospodăriile oamenilor pentru consumul propriu va avea accize mărite. Producătorii vor trebui să achite la stat o acciză de 500 euro la suta de litri alcool pur. Astfel, valoarea accizei va ajunge la 7.5 de lei pentru litrul de alcool de 30 de grade şi 11 lei pentru un litru de cel de 30 de grade. Pentru o producţie de 50 de litri de alcool pur, acciza este dublă.
Tot din luna septembrie vom plăti mai mult şi pentru eliberarea paşapoartelor
Pentru că preţul petrolului de pe piaţa internaţională a tot crescut în ultimul timp, ajungând la 10-11 dolari pe baril, este posibil să vedem creşteri şi la benzină şi motorină, în următoarea perioadă, sunt de părere economiştii. Creşterea preţului petrolului pe piaţa externă este urmarea presiunilor făcute după intensificarea crizei din Orientul Mijlociu.
De asemenea, facturile la energie electrică ar putea fi mai mari. Este însă şi o veste bună. Tot de la 1 septembrie se introduce cota redusă de TVA la pâine şi la alte sortimente de produse de panificaţie. Astfel, cota se reduce de la 24% la 9%, iar preţurile produselor se estimează că vor fi mai mici cu 15 procente.