Menu
in

Tăriceanu, Ungureanu şi Ponta despre campania împotriva românilor

Doi foşti prim-minişti, Călin Popescu Tăriceanu şi Mihai Răzvan Ungureanu, îl sfătuiesc pe actualul şef al



guvernului să fie mai vizibil şi chiar să meargă la Londra pentru a spăla faţa României, arată ziarul Gândul.

Tăriceanu: O campanie diplomatică

Fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu, care s-a mai confruntat cu atitudini anti-româneşti, face apel la Guvern pentru lansarea unei campanii active în Marea Britanie.

„Guvernul trebuie să pună la bătaie toate mijloacele de diplomaţie clasică şi publică pe care le are la dispoziţie pentru a îndrepta situaţia regretabilă în care am ajuns, acest climat care în Anglia domneşte, de neîncredere faţă de UE. Acum a căpătat o dimensiune cu totul paroxistică”, a declarat Tăriceanu.

„Ce face UKIP nu e o noutate, regretabil este că într-o măsură foarte importantă politicienii britanici îşi fac agenda politică în funcţie de ceea ce promovează tabloidele  britanice, care sunt o catastrofă.  În loc să înţeleagă că în calitatea lideri au obligaţia să arate calea corectă, ei se lasă antrenaţi de campania facilă şi iresponsabilă a tabloidelor şi aşa ajungem în situaţia în care astăzi este un fel de psihoză legată de riscurile venirii românilor şi bulgarilor în Marea Britanie”, a mai spus liberalul.

Ponta acuză războiul intern

Premierul Victor Ponta nu se consideră vinovat. „Ar trebui să vorbim frumos noi despre noi, să nu ne mai înjurăm între noi. Acest război intern afectează cel mai rău, dacă ne vorbim urât. Începutul ar fi să ne vorbim noi bine despre noi”, a precizat Ponta, pentru Gândul.

MRU: Ponta să facă lobby la Londra

Soluția pe care o vede Mihai Răzvan Ungureanu esteo întărire a relaţiilor bilaterale dintre România şi Marea Britanie. El merge mai departe: un lobby mai puternic pe care Victor Ponta ar trebui să-l facă direct la faţa locului. “Să stea la Londra o săptămână şi să discute cu toţi factorii responsabili din executivul Marii Britanii şi din Parlament.

Este normal să monteze el o ofensivă politico-diplomatică de amploare care să îi facă pe britanici să înţeleagă că o asemenea politică este împotriva UE. Guvernul nu s-a mişcat, a fost imobil, complet insensibil la o chestiune de importanţă naţională”, a declarat MRU pentru Gândul.

Preluarea discursului de către Partidul Conservator dă un semnal foarte prost, dezastruos la nivelul UE. Arată că una dintre cele patru libertăţi fundamentale ale UE poate fi contrazisă pe seama polticiilor interne supuse emoţiei electorale şi că un asemenea exemplu creează precedente.

Nu cred că democraţia câştigă în momentul în care un partid vechi, cu un pedigree democratic autentic, ca Partidul Conservator, preia liniile de discurs politic ale unui partid extremist”, a mai explicat MRU, adăugând că Uniunea Europeană nu a găsit încă antidotul împotriva acestor manifestări extremiste.

Este o discriminare de proporţii şi poate atrage consecinţe. Este cazul ca Parlamentul European şi Comisia Europeană să ridice vocea”, avertizează MRU, aşteptând o poziţie fermă şi din partea liderilor UE. Până atunci, fostul premier anunţă că va discuta cu membrii comisiei de politică externă şi cu cei din grupul de prietenie cu Marea Britanie ca să redacteze scrisori oficiale către parlamentarii britanici pentru a opri „valul de xenofobie care se naşte împotriva cetăţenilor europeni”.

Zgonea: Să fim mai raționali

Preşedintele deputaţilor, Valeriu Zgonea, crede că nu ar trebui să-i luăm în seamă prea mult pe extremiştii UKIP. „Noi suntem o ţară şi un popor tolerant. Noi trebuie să fim câteodată mai raţionali şi mai europeni decât britanicii, la ei este o bătălie pentru voturi”, a declarat Zgonea.

„UKIP face o presiune asupra votanţilor din anumite zone ca reacţie la migraţiile succesive din ultimii 50 de ani. Lipsa unui lobby consistent şi integrat ne pune pe noi într-o poziţie delicată. România şi Bulgaria sunt sancţionate astăzi pe nedrept”, a mai spus el.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version