Românii care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare pot să-și plătească retroactiv contribuția la pensie pentru cinci ani, dacă au perioade în care n-au fost asigurați în niciun sistem autohton.
Persoanele interesate pot să încheie contracte cu casele teritoriale de pensii până la finele anului 2018, termenul de 31 decembrie 2017 fiind prelungit recent, prin lege, cu încă un an.
Până la finalul anului 2018, românii au ocazia temporară de a achita retroactiv contribuţia la pensii pentru perioade anterioare în care n-au fost asiguraţi în niciun sistem de pensii, însă numai în limita a cinci ani.
Perioadele pentru care se fac plăţi retroactive sunt „valorificate pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate parţiale şi a pensiei de invaliditate”, a precizat, pentru avocatnet.ro, Gabriela Pintea, consilier juridic. Mai precis, plata retroactivă a contribuţiei permite completarea stagiului de cotizare pentru obţinerea acestor tipuri de pensii în sistemul public.
Contractul de asigurare se poate încheia şi de către un individ mandatat (adică desemnat prin procură specială) de către persoana interesată de plata retroactivă a contribuţiei. În acelaşi timp, plata se poate face inclusiv prin virament într-un cont bancar indicat de casa teritorială de pensii.
În momentul în care a apărut prima lege care permitea cumpărarea de vechime, suma de plată pe ultimii cinci ani era de puțin peste 15.000 de lei, în funcție de valoarea punctului de pensie din ultimii cinci ani pentru care fusese dat actul normativ, respectiv Legea nr. 186/2016.
Ulterior, suma de plată pe cei cinci ani de muncă ce puteau fi cumpărați a început să crească, deoarece calculele s-au făcut la valoarea crescândă a punctului de pensii. Anul acesta, cine cumpără vechime retroactiv sau a cumpărat deja pe termenul maxim de cinci ani prevăzut de lege a plătit aproximativ 18.000 de lei, aproape 4.000 de euro.
Anul viitor suma crește. Cine plătește aceste sume va fi asigurat la nivelul pensiei minime, adică atunci când va ieși la pensie, pentru perioada cumpărată retroactiv, omului îi revine pensia minimă pe respectiva perioadă. Tocmai de aceea, legiuitorul a precizat că aceasta este suma minimă de plată retroactiv. Cine vrea să se asigure pentru o pensie mai mare poate să plătească mai mulți bani la Casa de Pensii.
Contractul de asigurare se poate încheia cu casa de pensii de la domiciliul/reşedinţa persoanei interesate. De exemplu, dacă persoana interesată stă în judeţul Prahova, aceasta trebuie să se adreseze casei locale de pensii din judeţ care este cea mai apropiată de domiciliul ei.
În perioada stabilită de lege pentru încheierea contractelor de asigurare (27 octombrie 2016 – 31 decembrie 2018), persoanele interesate de plata retroactivă a contribuţiei pot încheia mai multe contracte de acest fel. „Întrucât legea nu interzice, persoanele interesate pot încheia (…) unul sau mai multe contracte de asigurare socială, pentru perioade diferite”, a lămurit Gabriela Pintea, cu precizarea că cerinţa de bază „este aceea ca aceste perioade să nu depăşească cinci ani anteriori datei încheierii contractului”.
Pensie în România pentru românii din diaspora, Guvernul a prelungit perioada
Muncești în străinătate și vrei pensie comunitară? Iată de ce acte ai nevoie