in

Vin străinii! Soluții pentru piața românească: muncitori din Pakistan şi Vietnam

Ţările din Europa de Est – care au pierdut de la începutul anilor ’90, de la căderea Cotinei de Fier, şi până în prezent aproximativ 20 de milioane de locuitori, plecaţi să trăiască în străinătate, potrivit unui raport prezentat recent de FMI -, începând din Polonia, şi trecând prin România, Ungaria, Cehia şi până în Bulgaria se confruntă cu o penurie a forţei de muncă.

Tot mai multe firme din România se confruntă cu probleme în a găsi personal indiferent de domeniu. Argeșul este unul dintre cele mai puternice județe din punct de vedere economic, în care există probleme mari de personal. Firmele de transport de persoane și de marfă sunt printre cele mai afectate. În ciuda companiilor de top la nivel național, nu se găsesc șoferi. Aproape toate firmele au 10 până la 30 de tiruri nefolosite, din lipsă de șoferi buni și serioși.

Drept urmare, firmele s-au văzut nevoite să angajeze șoferi de tir din India și Pakistan.

„Această criză de șoferi se datorează și faptului că munca, deși este una foarte bine plătită, nu este deloc ușoară. O cursă poate dura și o săptămână până la o lună, timp în care nu mai dă pe acasă. Din rațiuni economice, poate lua curse în comunitate fără să se mai întoarcă în țară. Oricum, înțeleg că sunt plătiți foarte bine, unii la kilometru, din păcate rămăne această această criză pe piață. În aceste condiții se pare că există un trend să fie aduși șoferi din India și Pakistan. Așa am informații că sunt astfel de situații și în Argeș, pentru că angajatorii ajung să apeleze la soluții de criză pentru a rezista pe piață” a declarat Nicolae Bădescu, director AJOFM Argeș.

Tot în Argeş, la două două ore distanţă de Bucureşti, directoarea Spitalului Curtea de Argeş ”nu ştie ce să mai facă” pentru ca să atragă medici, care lipsesc crunt instituţiei. ”Prima întrebare care ni se pune este despre salariu”, a declarat Ionela Danet. Iar la salarii începând de la 600 de euro pentru un debutant şi până la 980 de euro pentru practicianul cel mai bine plătit din spital îi este dificil să-i împiedice pe medicii români să plece în străinătate.

Angajatorii, nevoiţi să crească salariile



Criza de muncitori din Braşov a făcut firmele să îşi extindă căutările şi în alte zone ale ţării. Interesant este că în anunţurile de angajare, companiile au început să treacă şi salariile acordate muncitorilor.
O firmă din Braşov angajează fierari, dulgheri şi muncitori necalificaţi, oferindu-le atât cazare şi transport gratuit, precum şi salarii de cel puţin 2.500 de lei (550 euro).
Anul trecut, un dezvoltator braşovean ajunsese să caute dulgheri şi tencuitori în Ialomiţa, oferind salarii de 5.000 de lei (1.100 euro) plus cazare. De asemenea, un alt dezvoltator imobiliar braşovean a adus forţă de muncă din Vietnam, după ce a observat că în ţară nu mai găseşte muncitori.
Şi companiile din domeniul industrial au încercat anul trecut să „importe” muncitori din Vaslui, o zonă în care şomajul este foarte ridicat, dar s-au lovit de dezinteresul şomerilor din zonă, care preferă să primească ajutorul social şi să stea în jurul casei, motivând că salariile oferite sunt prea mici pentru a depune un efort.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Viorel Hrebenciuc aruncă bomba: «Așa s-au furat mii de voturi în Diaspora»

Theresa May anunță o taxă anti-imigranți uriașă: 2.000 de lire pentru fiecare angajat străin