in

Zeci de tone de aur din rezerva națională a României se află în Anglia. De ce au ajuns acoloCele 104 tone de aur ale României au fost reverificate fizic chiar de Guvernatorul Băncii Naționale a României.

S-a finalizat astfel atât auditul intern, pentru tezaurul din țară, care include numeroase monede, cât și pe cel extern, pentru lingourile depozitate la Banca Angliei.

De auditul extern, încheiat în primăvara acestui an, s-a ocupat Direcția Emisiune, Tezaur și Casierie, ai cărei specialiști s-au deplasat la Banca Angliei, acolo unde România are depozitate 61 de tone de aur, sub formă de lingouri.

În Anglia a mers și guvernatorul Mugur Isărescu. „Astă toamnă am fost acolo, am pus mâna pe el și, vorba poetului, am strigat Este!”, a declarat acesta, în conferința de prezentare a Raportului anual de activitate al BNR pe 2017.

Șeful BNR spune că verificarea aurului depozitat în străinătate este făcută și de instituții internaționale. „Credeți că Banca Angliei primește ceva fără să verifice? Dacă lingoul acela este puțin deformat, ni-l dă înapoi.”

Potrivit raportului anual al BNR, în perioada 1990-2017, rezerva de aur a statului a crescut cu 36 de tone.

Stocul de aur s-a situate, începând cu anul 1998, peste pragul de 100 tone, la finele anului 2017 consemnându-se un nivel de circa 104 tone, arată BNR, în raport.  Valoarea rezervei de aur era de 3,612 miliarde de euro la finele anului trecut, în scădere cu 52 milioane de euro față de 2016, scădere cauzată de evoluția prețului aurului denominat în euro pe piața internațională.

Operațiunile de transfer de aur din tezaurul central în contul de la Banca Angliei s-au făcut în perioada aprilie 1999 – martie 2002, în contextual în care România trebuia să facă față unui vârf de plată a serviciului datoriei externe în intervalul mai-iunie 1999 (aproximativ 900 milioane dolari SUA), iar țara noastră avea nevoie de credibilitate.

Aurul se află în străinatate pentru că aurul dă credibilitate numai dacă nu este la tine. Aurul este asigurat în străinătate și nu există niciun risc ca acest aur să nu se poată întoarce în țară”,  explica în 2012 Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului BNR.

Sursa: Profit.ro

Isărescu: Românii din străinătate trimit bani în țară pentru a începe afaceri

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Zborul Londra – Iași, probleme la aterizare. „Am crezut că nu mai atingem pământul!”

Anglia. Șase albanezi aproape congelați, descoperiți în TIR-ul unui român