Zeci de mii de români s-au strâns sâmbătă seara la Bucureşti pentru a protesta împotriva guvernului şi a controversatei sale reforme a justiţiei. Însă, mai mulţi reprezentanţi ai PSD au considerat că oamenii ieşiţi să protesteze nu au mers de bunăvoie, ci că unii dintre ei au fost plătiţi, dar şi că „violenţa îi caracterizează“.
75.000 de români au înfruntat ninsoarea din Bucureşti şi din oraşele mari ale ţării pentru a protesta faţă de corupţie. PSD şi partenerul de coaliţie, ALDE s-au folosit de majoritatea din Parlament pentru a modifica legile justiţiei în decembrie 2017, în ciuda criticilor internaţionale şi venite din partea preşedintelui Klaus Iohannis. Oamenii sunt de asemenea foarte nemulțumiți şi de modificările Codului Fiscal.
Toate drumurile au dus în Piaţa Universităţii sâmbătă seara. Acesta a fost punctul de întâlnire. Aici, oamenii au fluierat, au fluturat steaguri şi au strigat: „Hoţii!”. De la Universitate, protestatarii au plecat în marş către Parlament. Manifestanţii au adus pancarte pe care scria: „Nu acceptăm teleormanizarea României“, „PSD ciuma roşie“, „Jos labele de pe justiţie“, „Revoluţia fiscală, cea mai mare păcăleală“, „Ne-am întors cu toţii în ţară“, „Sunteţi un partid de hoţi, corupţi şi mafioţi“ şi „Dragnea, păzea, vine Transilvania!“.
Piaţa Constituţiei s-a transformat într-o mare de lumini. Zecile de mii de oameni şi-au aprins lanternele telefoanelor şi au intonat imnul naţional. Înainte şi după acest moment au scandat împotriva Guvernului şi a Parlamentului. Pe unul dintre blocurile din faţa Palatului Parlamentului a fost scris cu lumină laser „Ne-am săturat cât aţi furat“ şi „PSD – Ciuma roşie“.
Protestatari din ţară şi străinătate
Mii de protestatari au mers din toate colţurile ţării la Bucureşti. Cu maşinile sau cu trenul, românii au vrut să se facă auziţi şi să îşi strige nemulţumirea faţă de direcţia în care se îndreaptă ţara lor. Manifestanţii din Cluj, care au străbătut, în 10 zile, peste 400 de kilometri pe jos până în Capitală, sunt unul dintre simbolurile acestui protest.
Protestatar: Am venit pentru că iubim democrația! De ce? Pentru că vrem independența justiției, vrem să se termine cu corupția, pentru că nu trăim în Dragnistan.
Alături de ei au fost şi românii din diaspora, unii veniţi tocmai din Franţa sau Italia.
Românii au protestat şi în marile oraşe din Europa faţă de modificările aduse legii Justiţiei. La Paris, Londra, Milano, Amsterdam Viena, în Stuttgart sau Oslo, românii din diaspora s-au arătat solidari cu manifestanţii din ţară. Chiar dacă sunt departe de ţară, românii au ieşit în stradă în diverse colţuri ale lumii ca să îşi exprime nemulţumirile faţă de modul de guvernare al PSD+ALDE şi, mai ales, faţă de masacrarea Legilor Justiţiei şi tentativei de a opri lupta anticorupţie.
Incidente cu forţele de ordine
Protestul nu a fost lipsit de incidente. Primele s-au înregistrat în Piaţa Universităţii. În timp ce oamenii încercau să ocupe strada, în pasaj s-a creat o aglomeraţie de nedescris. Oamenii care veniseră la protest cu metroul au fost opriţi de forţele de ordine. În final, mulţimea a fost lăsată să ajungă la suprafaţă. Asta după ce jandarmii au legitimat câteva persoane despre care bănuiau că fac parte din galerii de fotbal. Două persoane au fost conduse la secţie, pentru că asupra lor au fost găsite arme albe. În zona Pieţei Universităţii, jandarmii au format o serie de filtre, lucru care i-au agitat pe protestatari. În plus, manifestanţii au fost supăraţi din cauza gardurilor care nu au permis, iniţial, accesul total în Piaţă. Oamenii au scandat „Jandarmeria apără hoţia“. Protestatarii au dărâmat apoi gardurile de protecţie, după câteva îmbrânceli zdravene cu jandarmi. În acel moment s-a şi înregistrat singurul moment violent din Piaţa Universităţii. Un jandarm a fost filmat când îi loveşte puternic de mai multe ori cu pumnul pe unii dintre cei care încearcă să forţeze cordonul de jandarmi pentru a ocupa carosabilul. S-a speculat că ar fi acelaşi jandarm care împingea jurnaliştii şi îi asigura protecţia lui Liviu Dragnea, atunci când liderul PSD a fost chemat la DNA.
Imaginile cu jandarmul lovind cu pumnul protestatarii au devenit virale pe internet, silind Jandarmeria să declanşeze o anchetă internă. Reprezentanţii forţelor de ordine au explicat incidentul. „Colegul nostru şi-a pierdut calmul.A fost o acţiune individuală a unui jandarm. Se va face o analiză a modului în care s-a acţionat, vă garantez că nu vom ezita să luăm anumite măsuri. În acest moment, nu ne grăbim să tragem concluzii. În momentul în care se realizează aceste dispozitive ne luăm în calcul toate ipotezele posibile şi în niciun caz nu am pune în pericol siguranţa oamenilor“, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.
Cum îi vede PSD pe protestatari: plătiți şi violenţi
Ecaterina Andronescu, senatoare a PSD, a declarat, într-o intervenţie la Digi24, faptul că o parte dintre protestatari ar fi fost plătiţi să iasă în stradă să strige împotriva Puterii. „Pot să vă transmit şi dumneavoastră ca să vedeţi mesajele care spun că unii primari – şi vă dau exemplu concret mesaj primit de la cineva din Roman – au plătit drumul, cheltuielile pentru transportul celor care au ieşit în stradă”, a declarat Ecaterina Andronescu. Mai mult, aceasta a punctat faptul că protestele transmit în afară mesajul că în România e instabilitate. „Dacă aceste demonstraţii acreditează ideea că în România este instabilitate, că România este o ţară neguvernabilă, toată lumea pierde.“, a completat social-democrata.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a subliniat faptul că protestarii ieşiţi la manifestările anticorupţie şi în favoarea Justiţiei ar fi violenţi, amintind de aşa-zisele violenţe ale acestora din Piaţa Victoriei, în luna decembrie. „Îmi aduc aminte de violenţele provocate de aceşti oameni. Îi caracterizează“, a precizat Dobre, la Antena 3, completând că nu ştie care ar putea fi motivul sau motivele pentru care oamenii să iasă în stradă.