Marea Britanie este prima destinaţie pentru lucrătorii imigranţi din România, în fiecare lună căutându-şi de lucru aici cel puţin 15.000 de persoane, potrivit unui studiu al agenţiei de recrutare româneşti Tjobs, citat de Daily Express. În primele şase luni ale acestui an, aproape 90.000 de români au aplicat pentru 22.000 de locuri de muncă în UK, mai mult decât orice altă ţară din Europa.
Acesta arată că tinerii români văd Marea Britanie ca pe un tărâm al oportunităţilor, unde locurile de muncă bine plătite şi un standard de viaţă confortabil pot fi obţinute prin muncă grea.
Deşi Guvernul britanic a introdus restricţii pentru căutătorii de locuri de muncă din Bulgaria şi România, care au nevoie de permis de muncă în UK pentru a se angaja, statisticile Home Office arată că mulţi continuă să vină aici pentru a se angaja.
Datele Home Office citate de Daily Express arată că aproape 2.000 de români din categoriile calificaţi, independenţi financiar sau studenţi, au aplicat pentru a intra în UK anul acesta, 1.646 fiind acceptaţi. În aceeaşi perioadă li s-a permis accesul pentru muncă sezonieră la 7.514 de muncitori necalificaţi.
Departamentul pentru Muncă şi Pensii a confirmat că românii care lucrează pot solicita imediat anumite beneficii, cum sunt cele pentru locuinţă, şi după 12 luni de angajare continuă pot solicita beneficii pentru pierderea locului de muncă cum este indemnizaţia de şomaj, care depinde de venitul anterior. Europarlamentarul Gerard Batten, purtător de cuvânt pentru afaceri interne al partidului UKIP, a declarat: “Aceste date arată că Marea Britanie este întotdeauna prima alegere pentru oamenii muncitori şi pentru leneşi. Aceia care vor să muncească, deseori pentru salarii mici, îşi pot găsi de lucru, în timp ce sistemul nostru de beneficii şi locuinţele sociale îi atrage pe cei în căutarea unei pomeni”.
Parlamentarul laburist Shabana Mahmood a spus: “Retorica conservatorilor din Guvern privind imigraţia nu este însoţită de acţiune. Ei nu reuşesc să-şi respecte promisiunea de a reduce imigraţia netă la zeci de mii şi erodează încrederea publicului în abilitatea lor de a gestiona imigraţia”.
Mai educaţi decât britanicii
David Frost de la Camera de Comerţ a Marii Britanii a spus: “În mod copleşitor, firmele au recurs la lucrătorii imigranţi pentru simplul motiv că ei sunt deseori mai bine educaţi şi au o etică a muncii mai puternică decât localnicii.
Nu este vorba de plata unor salarii mai mici. Dacă Guvernul este serios privind locurile de muncă britanice pentru lucrătorii britanici trebuie să îmbunătăţească sistemul de educaţie şi să schimbe în mod radical sistemul de protecţie socială astfel încât să nu-i plătească niciodată pe cei care nu muncesc“.
Ben Willmott, şeful pentru politici publice de la the Chartered Institute of Personnel and Development, a fost de acord: “Am realizat recent un studiu care a arătat că intenţiile angajatorilor de a recruta lucrători imigranţi din cadrul Ue a atins un record al tuturor timpurilor, însă intenţia lor de a recruta persoane tinere s-a redus din septembrie anul trecut. Este evident că angajatorii continuă să nu fie mulţumiţi de capacităţile de angajare ale tinerilor; ei sunt depăşiţi de lucrătorii imigranţi în anumite privinţe, în particular privind etica muncii şi abilităţile tehnice.”
Recent, sute de persoane din personalul din Westfield Stratford City shopping mall, din estul Londrei, au trebuit să fie învăţate să citească şi să scrie după ce şefii au descoperit că ele nu pot nici măcar să completeze formulare de bază.
Directorul australian al mall-ului, John Burton, a spus că a fost uimit că atât de mulţi oameni au părăsit şcolile britanice fără competenţe de bază.