Un raport al Inspectoratului Regal pentru Situații de Urgență (Her Majesty’s Inspectorate of Constabulary and Fire and Rescue Services) evidențiază faptul că poliția britanică a tratat cu superficialitate, ba chiar a căutat să închidă cât mai repede cazuri grave de sclavie modernă și trafic de persoane, unele dintre ele raportate de muncitori români.
Astfel, scrie The Guardian, raportul inspectoratului arată că unele cazuri reclamate la poliție de români au fost închise prematur, fără a fi investigate cu seriozitate.
Patruzeci de muncitori români au ajuns la o secție de poliție pentru a se plânge că erau exploatați pe un șantier. Grupul a declarat că nu dorește să susțină urmărirea penală a patronilor, așa că a fost repatriat înapoi în România.
Nu au fost luate declarații oficiale, care să conțină declarațiile victimelor, ceea ce ar fi permis poliției să înțeleagă dacă au avut loc infracțiuni de sclavie modernă și trafic de persoane, se arată în raport. Aceasta înseamnă că suspecții nu au fost urmăriți penal, iar alte victime actuale și potențiale nu au fost protejate.
Într-un alt caz, un om român a mers la o secție de poliție pentru a raporta că i s-a luat carteea de identitate de către angajatorii săi, la o spălătorie auto și să se plângă că este pus să lucreze fără plată. Raportul nu a fost recunoscut de către ofițerul de serviciu drept un caz de sclavie modernă, în schimb a fost înregistrat drept furt.
Potrivit The Guardian, o persoană din estul Europei a mers la o secție de poliție pentru a raporta un atac și i s-a cerut să se întoarcă a doua zi, când un interpret va fi prezent.
În timpul interviului, a devenit clar că el a fost bătut de bărbații pentru care lucra. De asemenea, s-a dovedit că lucra excesiv și, deși era plătit acea muncă, cea mai mare parte din bani se ducea înapoi la proprietarul restaurantului, sub formă de chirie.
Dacă interviul ar fi fost luat din prima clipă, aceasta ar fi ajutat la identificarea gravității infracțiunilor și a riscului imediat și perseverent cu care se confrunta victima la adresa sa de domiciliu. Raportul a concluzionat că omul a fost pus în pericol în cele două zile care au trecut de la reclamația inițială și interviu.
Români arestați pentru sclavie. Țineau femei sechestrate într-un bordel din Coventry