Menu
in

Analiză BBC: “Vaccinarea cu două doze nu ajută cu ABSOLUT nimic în lupta cu Omicron”

Vaccinarea cu o doză booster este ca o „educație universitară” pentru sistemul nostru imunitar în lupta cu noua variantă Omicron, în timp ce vaccinarea cu o doză sau două reprezintă doar educația „primară” sau „secundară”, explică editorul științific și prezentatorul emisiunii „Inside Health” de la BBC Radio 4, James Gallagher, într-o analiză pentru BBC.

Organizația Mondială a Sănătății a publicat duminică un rezumat tehnic succint, citat de France24, în care conchide că nouă variantă Omicron este mult mai transmisibilă decât varianta Delta, care este în prezent responsabilă pentru majoritatea infectărilor la nivel global, și în care notează că eficacitatea vaccinurilor existente scade în fața acesteia, deși, conform datelor preliminare, infectarea cu Omicron cauzează simptome mai puțin severe, scrie G4Media.

Cu toate că vaccinurile aprobate până acum de instituțiile responsabile au fost dezvoltate pentru a lupta cu varianta inițială a virusului, care se presupune că a apărut într-o piață care comercializa animale sălbatice vii din Wuhan (China), conform unui studiu publicat în ultima ediție a revistei Science și citat de The Guardian, vaccinurile încă „ar trebui” să fie eficiente și împotriva formelor severe a bolii după infectarea cu Omicron, susține James Gallagher.

Certificatele COVID, obligatorii de azi în Anglia la intrarea în cluburi și alte locații

Gallagher argumentează că o doză booster, deși ar conține în prezent același substanță care era destinată luptei cu varianta inițială, nu înseamnă doar „mai mult” din același lucru pentru sistemul nostru imunitar, ci din contra, doza booster ne-ar oferi o protecție mai mare, mai amplă și mai de lungă durată în lupta cu coronavirusul.

“Vaccinarea cu două doze nu ajută cu „absolut nimic” în lupta cu varianta Omicron”

„Vaccinurile sunt mai mult ca o școală- un mediu mai sigur în care sistemul tău imunitar să-și dezvolte educația Covid”, este de părere James Gallagher, acesta comparând prima doză a vaccinului anti-covid cu „școala primară”, în care sistemul imunitar fixează cunoștiințele de bază despre virus, în timp ce doza a doua și a treia reprezintă „școala gimnazială” și respectiv „educația universitară”, în care sistemul imunitar își aprofundează în mod „dramatic” înțelegerea să asupra virusului Sars-CoV-2, prin dobândirea de anticorpi.

Un sistem imunitar foarte bine antrenat este „un mediu extrem de dificil și ostil” pentru virus și variantele sale, conform profesorului Jonathan Ball, virusolog de la Universitatea din Nottingham.

Fiecare doză de vaccin declanșează o nouă rundă de evoluție a anticorpilor în sistemul imunitar, aceștia ajungând ulterior să se atașeze mult mai puternic de virus în caz de infecție, limitându-i acestuia capacitățile de extindere în organism. Deși Omicron este o variantă cu multe mutații, fundamental este în continuare același virus, având părți care nu s-au schimbat deloc față de celelalte variante.

„Anticorpii tăi se potrivesc mai bine odată cu trecerea timpului, devenind mai pretențioși și mai sofisticați”, adaugă profesorul Danny Altmann, un imunolog de la Imperial College din Londra, acesta considerând că vaccinarea cu doar 2 doze nu ajută cu „absolut nimic” în lupta cu varianta Omicron, iar în lipsa vaccinării cu un booster, oamenii sunt victime aproape sigure.

Astfel, după vaccinarea cu un booster nu doar calitatea anticorpilor se îmbunătățește, ci și numărul acestora, aceștia contribuind la lupta mai bună atât împotriva variantei Omicron, cât și împotriva variantelor viitoare, cu ajutorul celulelor B și T.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version