Cancelarul german Angela Merkel a asigurat, luni, că doreşte ca Marea Britanie să rămână în UE, în contextul în care Londra ar fi ameninţat cu ieşirea din Uniunea Europeană, pe fondul disputei referitoare la numirea viitorului preşedinte al Comisiei Europene, potrivit Mediafax.
“Dacă Marea Britanie este sau nu membră UE este un lucru care nu mă lasă indiferentă”, a declarat cancelarul german, insistând asupra necesităţii unui dialog cu Londra, într-o conferinţă de presă comună cu şeful Guvernului din Georgia, Irakli Garibaşvili.
Publicaţia Der Spiegel a anunţat anterior că premierul britanic David Cameron i-a ameninţat pe partenerii europeni cu ieşirea din UE dacă luxemburghezul Jean-Claude Juncker devine preşedinte al Comisiei Europene.
De altfel, Merkel a reafirmat că susţine numirea lui Juncker în fruntea Comisiei Europene, dar a subliniat importanţa căutării “celui mai înalt nivel de consens posibil”, iar pentru aceasta a apreciat că este nevoie de timp.
Şefa Guvernului de la Berlin şi-a anunţat vineri, 30 mai, pentru prima oară, susţinerea pentru Juncker, după mai multe zile de incertitudine, cel mai probabil având legătură cu rezervele mai multor state membre faţă de numirea fostului premier luxemburghez.
“Suntem convinşi că locul Marii Britanii este în UE”, a declarat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert. “Marea Britanie beneficiază foarte mult de pe urma apartenenţei la UE, dar are şi foarte multe contribuţii pentru Europa”, a adăugat el.
Potrivit Der Spiegel, şeful Guvernului britanic i-ar fi spus cancelarului Merkel că alegerea lui Jean-Claude Juncker “va destabiliza într-o asemenea măsură Guvernul britanic încât este necesar un referendum privind ieşirea din UE“, care s-ar finaliza mai mult ca sigur cu o respingere a rămânerii în Uniunea Europeană.
Downing Street nu a comentat informaţia publicată de Der Spiegel.
Jean-Claude Juncker este candidatul conservatorilor europeni la preşedinţia Comisiei Europe, după alegerile europarlamentare din 25 mai. Candidatura sa este însă respinsă de mai mulţi lideri europeni conservatori, care îi reproşează că este prea european, sau că este un om al trecutului.
Angela Merkel urmează să participe la 9 şi 10 iunie la un mini-summit în Suedia cu şefii guvernelor din Olanda, Suedia şi Marea Britanie, care se opun numirii lui Juncker la preşedinţia Comisiei Europene.