„Substanțe chimice veșnice” găsite în probele de apă de la robinet din Anglia, una dintre ele este cancerigenă, conform regulilor OMS, scrie The Guardian.
Apa potabilă din Anglia conține substanțe cancerigene
Această substanță, din categoria așa-numitelor „Substanțe chimice veșnice” a fost găsită în sute de mostre de apă potabilă din Anglia. Acidul perfluorooctanoic (PFOA) este una dintre aproximativ 10.000 de substanțe chimice din familia de substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS) care sunt utilizate într-o gamă largă de produse, de la cosmetice la îmbrăcăminte și ambalaje alimentare, precum și în procesele industriale și în spume de stingere a incendiilor. PFAS sunt cunoscute şi sub denumirea de ”substanţe chimice veşnice” întrucât compoziţia lor chimică nu le permite să se descompună în mod natural.
PFOA și un alt membru al familiei, acidul perfluorooctansulfonic (PFOS), au fost în mare parte interzise, dar rămân în mediu din cauza persistenței lor. Studiile au legat familia de substanțe chimice PFAS de cancere, imunodeficiențe, efecte negative asupra reproducerii și efecte asupra dezvoltării copiilor. Ele nu sunt ușor metabolizate de organism, așa că se acumulează la oameni și animale în timp.
PFOA este legat de cancer de ceva timp, dar un număr tot mai mare de dovezi înseamnă că acum a fost actualizat la „categoria unu”, ceea ce înseamnă că este „cancerigen pentru oameni”, conform Agenției Internaționale pentru Cercetare a Cancerului (IARC) a OMS.
► Paracetamol – minunea sistemului englezesc de sănătate?
PFAS în 12.000 de probe
Un raport recent al Inspectoratului pentru Apă Potabilă (DWI) arată că aproximativ 12.000 de probe prelevate din surse de apă potabilă conțin cel puțin un PFAS de un fel.
Cea mai mare concentrație de PFOA detectată într-o sursă de apă potabilă a fost de 149 nanograme pe litru (ng/l), de 1,5 ori limita maximă a DWI pentru apa de la robinet. PFOS, catalogat de IARC drept „posibil cancerigen”, a fost găsit la niveluri de până la 1.869 ng/l, deși aceste niveluri vor fi fost diluate înainte de a ajunge la un robinet.
Analiza datelor Agenției de Mediu și a companiei de apă de către Watershed Investigations a arătat că PFOA a fost detectat în aproape 1.000 de surse de apă potabilă prelevate între 2006 și 2022. Și prelevarea de probe de apă de la robinet în jurul Angliei a găsit PFOA în mai mult de jumătate din cele 45 de probe prelevate, deși sub 10ng/ l, considerat „risc scăzut” de către DWI.
La începutul acestui an, Guardian and Watershed Investigations au descoperit că efluenții de la locul unei companii chimice care se varsă într-un râu protejat din Lancashire conțineau „niveluri extrem de ridicate” de PFOA.
Guvernul a fost acuzat că a fost lent în a lua măsuri împotriva PFAS în comparație cu UE, care ia în considerare o reglementare mai strictă pentru toate cele 10.000 de substanțe.
Anglia este în urma UE în ceea ce privește limitele de apă potabilă: DWI permite până la 100ng/l pentru PFOA și PFOS, în timp ce UE aplică o limită de 100ng/l pentru suma de 20 PFAS. Danemarca a stabilit o limită de doar 2 ng/l pentru patru PFAS individuale, iar Agenția pentru Protecția Mediului din SUA a propus scăderea limitelor pentru unele la 4 ng/l.
Dr Patrick Byrne de la Universitatea John Moores din Liverpool, a declarat: „Recent, Societatea Regală de Chimie a cerut guvernului să reducă nivelul maxim admisibil de PFAS individual, cum ar fi PFOA, în apa potabilă de la 100ng/l la 10ng/l. Acest lucru este pentru a aduce Regatul Unit mai în concordanță cu alte țări, cum ar fi SUA, care propun o concentrație maximă admisă pentru PFOA de 4ng/l.
„Reglementările și standardele de mediu din Marea Britanie trebuie să țină pasul cu dovezile științifice și medicale pentru a ne proteja apa potabilă și pe noi.”
Descoperiri extrem de alarmante
Hannah Evans de la ONG-ul Fidra pentru chimie a spus că clasificările sunt „extrem de alarmante” și a subliniat nevoia urgentă de acțiuni de reglementare privind PFAS. „Trebuie să profităm de această ocazie pentru a învăța din cazuri precum PFOS și PFOA și pentru a trece la o economie fără PFAS cât mai rapid și cât mai eficient posibil.”
Philippe Grandjean, profesor și președinte de medicină a mediului la Universitatea din Danemarca de Sud, a declarat că substanțele chimice PFAS au fost „transferate de la o mamă însărcinată prin placentă la făt și sunt excretate în laptele ei. Astfel, un sugar alăptat primește o doză relativ mare… așa că vedem anomalii precum colesterolul crescut și metabolismul slab al glucozei la copiii cu expuneri crescute la PFAS. În plus, sistemul imunitar este afectat. Acest lucru are implicații pentru bolile infecțioase, dar poate fi, de asemenea, important pentru dezvoltarea cancerului, unde se presupune că celulele imunitare îndepărtează celulele anormale.”
Guvernul: „Calitatea apei este excepțională”
Un purtător de cuvânt al Defra (Department for Environment, Food & Rural Affairs) a declarat: „Calitatea apei potabile în Anglia este la un standard excepțional de înalt și printre cele mai bune din lume. Companiile de apă sunt obligate să efectueze evaluări periodice ale riscurilor și prelevări de probe pentru orice substanță – inclusiv PFAS – despre care consideră că ar putea cauza alimentarea cu apă să prezinte un risc pentru sănătatea umană.