Menu
in

”Atmosfera ostilă” de după Brexit. Român din Anglia: ”Simt că ar trebui să fiu cetățean britanic”

”Atmosfera ostilă” de după Brexit. Român din Anglia: ”Simt că ar trebui să fiu cetățean britanic”. Cetățenii UE se simt mai bineveniți și mai în siguranță în Scoția decât în Anglia, au constatat cercetătorii britanici care au intervievat persoane din 13 state membre ale UE care locuiesc în Scoția.

Aceștia au declarat că atmosfera a fost diferită în perioada premergătoare referendumului Brexit și că a fost “mai puțin ostilă” decât cea pe care au avut-o în Anglia după referendum.

Presa britanică a scris despre sentimentul de nesiguranță al cetățenilor din UE, care locuiesc în Marea Britanie

Un român a declarat pentru The Guardian: “Sincer, înainte de Brexit, nu cred că aș fi acceptat așa ceva. Aș fi fost fericit așa cum sunt. Nu am nevoie să fiu cetățean britanic. Nu simțeam că vreau să fiu cetățean britanic. Acum simt că ar trebui să fiu.”

”Atmosfera ostilă” de după Brexit

Votul scoțienilor pentru a rămâne în UE, combinat cu reasigurările oferite de Nicola Sturgeon într-o scrisoare adresată direct cetățenilor UE au fost considerate factori majori între experiența cetățenilor UE din Scoția și Anglia.

“În timp ce frustrarea, anxietatea și dezamăgirea sunt împărtășite de toți participanții, am constatat o diferență netă în ceea ce privește modul în care cetățenii UE se simt în legătură cu Marea Britanie după referendum, indiferent dacă locuiesc în Anglia sau în Scoția”, a declarat Nando Sigona, profesor la Institutul de Cercetare a Superdiversității de la Universitatea din Birmingham, care a realizat studiul.

Un danez din Glasgow a declarat: “Mă simțeam foarte deprimat [după referendum], dar apoi îmi amintesc cum Nicola Sturgeon a apărut la televizor în dimineața următoare și s-a adresat direct cetățenilor UE din Scoția și a spus că este casa voastră și așa mai departe, iar asta a fost foarte liniștitor.”

“Nu-mi amintesc ce scria în scrisoare, dar îmi amintesc că am primit-o, eu și Fernando, și a fost atât de plăcut să primim asta”, a spus o femeie portughezo-braziliană.

Teo Benea, consilier local în Brent: „Am încercat să mobilizez comunitatea de români”

Raportul, intitulat “EU families and Eurochildren in Brexiting Britain” (Familiile din UE și eurocopiii în Marea Britanie în Brexit), a constatat că există încă neliniște cu privire la viitor.

Un cetățean britanic căsătorit cu un cetățean european care are cinci copii născuți în Regatul Unit a declarat că au sentimentul că Brexitul “îmi spune că modul în care îmi trăiesc viața nu mai este acceptabil pentru că m-am căsătorit cu un străin”.

O altă persoană intervievată a vorbit despre temerile că nu-și va mai putea aduce părinții lor în vârstă în țară pentru a avea grijă de ei, chiar dacă au trăit aici mai mult de 20 de ani.

Forțați să ia cetățenia britanică

Alții au spus că încrederea în identitatea lor a fost subminată și au fost forțați să ia cetățenia britanică.

De asemenea, s-au simțit mai puțin lipsiți de drepturi deoarece discuția despre identitatea scoțiană, inclusiv familiile din UE, a avut loc în timpul referendumului pentru independență din 2014, la care au avut drept de vot.

“Cetățenii UE din Scoția sunt îngrijorați de Brexit și de ceea ce va însemna pentru ei și pentru viitorul copiilor lor. Dar ei se simt, de asemenea, acasă în Scoția, mai mult decât în altă parte în Regatul Unit. Ei se simt apreciați pentru contribuția lor. Mai important, ei simt că pot face parte din națiunea scoțiană, deoarece acest lucru nu este în opoziție cu faptul de a fi și francez, italian, polonez și european”, a declarat Sigona.

Nazek Ramadan, director al Migrant Voice și partener al proiectului Eurochildren, a făcut apel la factorii de decizie din Marea Britanie să ia act de această cercetare pentru a se asigura că toți migranții din Regatul Unit “se simt în siguranță și confortabil și au șansa unei vieți bune și prospere”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 8 In medie: 4.4]
Exit mobile version