Băncile cu sediul în Marea Britanie s-ar putea confrunta cu costuri de 15 miliarde de euro dacă vor dori să facă relocarea unor activități în Europa, după Brexit, scrie Wall Street Journal, citat de Agerpres.
Costul creării unei subsidiare în Uniunea Europeană va avea „un impact semnificativ” asupra profiturilor bancare, iar costurile adiționale ar putea fi suportate de clienții europeni, susține Asociația pentru Piețele Financiare din Europa
Băncile cu sediul în Marea Britanie se confruntă cu presiuni din partea autorităților de reglementare pentru a evita o încheiere abruptă a legăturilor cu clienții transfrontalieri, ceea ce ar putea provoca turbulențe pe piețe.
În această situație, active bancare de peste 1.000 de miliarde de euro, inclusiv împrumuturi, derivate și valori mobiliare ar trebui mutate în registrele contabile ale subsidiarelor europene, apreciază AFME.
Cele mai multe dintre băncile de investiții folosesc Londra ca bază pentru relațiile cu clienții din Europa, Africa și Asia. Mutarea activelor bancare în noile subsidiare europene va obliga instituțiile financiare să injecteze în aceste entități capital în valoare de 70 de miliarde de euro. Aceste costuri se amortizează într-o perioadă de 3-5 ani, ceea ce va reduce rentabilitatea capitalului propriu (ROE) al băncilor cu 0,5%, la 0,8%, a avertizat Asociația pentru Piețele Financiare din Europa.
Se așteaptă ca aproximativ 40 de mari grupuri bancare internaționale să-și mute subsidiarele sau filialele de la Londra în zona euro.
Autoritățile de reglementare din unele state din UE au precizat că nu vor tolera aranjamente în care afacerile sunt conduse oficial dintr-un birou aflat într-un stat membru, în timp ce directorii importanți și sistemele IT rămân la Londra, centrul financiar dominant al Europei.
Sursa: Agerpres
Brexit. Băncile din Marea Britanie se pregătesc să își mute operațiunile