in

Brexit. Băncile din Marea Britanie se pregătesc să își mute operațiunile


Multe dintre băncile și instituții financiare din Regatul Unit au anunțat că intenționează să își mute operațiunile din capitala britanică din cauza Brexit, pentru a nu pierde accesul la piața unică.

În aceste condiții, Banca Centrală Europeană caută metode de accelerare a procedurilor de autorizare a acestora.

Grupul financiar Goldman Sachs a anunţat că va începe transferul a sute de locuri de muncă din Londra. Acestea ar putea fi direcţionate către Varşovia, Frankfurt şi New York. Elveţienii de la UBS vor să mute circa 1.000 de angajaţi din Londra, iar HSBC vrea să transfere un număr similar de oameni în Paris, scrie capital.ro.

Bank of America, Standard Chartered şi Barclays se vor îndrepta, cel mai probabil, spre Dublin, capitala Irlandei, ca bază a operaţiunilor din UE ,pentru a avea acces la piaţa unică.Şi companiile de asigurări urmează aceeaşi tendinţă ca și băncile. American International Group va deschide o subsidiară în Luxemburg, britanicii de la Hiscox trebuie să se decidă între Malta şi Luxemburg, iar Lloyd’s îşi mută cartierul general la Bruxelles.

În funcţie de acordul pe care Marea Britanie va reuşi să îl semneze cu Uniunea Europeană legat de accesul la piaţa unică, numărul corporaţiilor care vor părăsi Regatul Unit ar putea creşte.

Cert este că migraţia care se anunţă în perioada următoare pune presiune pe piaţa spaţiilor de birouri din ţările occidentale, scrie capital.ro.

Florin Furdui, country manager al Portland Trust, unul dintre cei mai vechi dezvoltatori de clădiri de birouri din România, se aşteaptă la o cerere crescută pentru noi sedii.

El constată deja o schimbare în comportamentul companiilor care închiriază birouri în România, în sensul în care acestea au trecut de la spaţii de sute de metri pătraţi la unele de mii de metri pătraţi.

„Factorul geopolitic şi creşterea constantă a economiei româneşti a făcut ca organizaţii mari din domeniul IT să fie principalul motor al cererii de spaţii de birouri în România. Nu văd o încetinire a cererii venite din acest sector, pentru că Brexitul a devenit o realitate şi va genera efecte în lanţ“, spune Furdui.

El nu se aşteaptă la o migraţie directă a firmelor din Marea Britanie spre Bucureşti, pentru că infrastructura locală nu permite integrarea serviciilor financiare oferite de aceşti giganţi financiari.

Frankfurt, gata să primească bănci britanice după Brexit. Orașul german este a doua mare piață de capital din UE, după Londra

Brexitul va lovi puternic în unele bănci britanice. Londra ar putea să își piardă poziția de capitală financiară

Brexit-ul ar putea afecta grav unele bănci europene
UE și Marea Britanie încep negocierile cu privire la statutul cetățenilor europeni

Un român fost angajat ALDI în Mare Britanie, dezvăluiri șocante: „Trebuie să scanezi 1.000 de produse pe oră, altfel ești dat afară”