Acuzațiil cu privire la faptul că unele puteri străine, inclusiv Rusia și China, ar fi atacat site-ul pentru înregistrarea votanților la referendumul pentru UE.
Guvernele străine, scrie The Guardian, s-ar fi implicat în blocarea site-ului guvernamental pentru înregistrarea votanților la referendumul din 23 iunie 2016, privind Brexit-ul. Acest fapt este cercetat deja de o comisie parlamentară, se mai arată în cotidianul citat.
Comisia a observat că atât Rusia, cât și China, folosesc o abordare a atacurilor cibernetice bazată pe o înțelegere a psihologiei maselor și a modului în care pot fi exploatate persoanele fizice.
Din cauza atacurilor cibernetice, guvernul a fost forțat să prelungească termenul limită de înregistrare pentru a vota la referendum până pe 7 iunie.
Prăbușirea sistemului a dus la temerea că zeci de mii de oameni ar fi putut să fi fost privați de drepturi, arată The Guardian. La acea vreme, guvernul a spus că blocajul a fost cauzat de cererea foarte mare de oameni, mai mult de 500.000 încercând să se înregistreze în ultima zi.
Raportul publicat miercuri, 12 aprilie, arată că există indicii potrivit cărora pentru blocarea site-ului s-a folosit o rețea de computere infectate cu un program mallware.
Incidentul nu a avut un bsemnificativ asupra rezultatului referendumului.
„Rusia și China utilizează o abordare cognitivă bazată pe înțelegerea psihologiei de masă și a modului în care să exploateze persoanele fizice”, se arată în raportul comisiei.
Marea Britanie este lovită de zeci de atacuri cibernetice în fiecare lună, inclusiv de hackeri sponsorizați de Rusia, pentru a fura secrete de apărare și de politică externă, a declarat în luna februarie șeful de securitate al GCHQ, Ciaran Martin,.
Ministrul de Finanțe, Philip Hammond, a declarat că National Cyber Security Center a blocat 34.550 de „atacuri potențiale asupra“ departamentelor guvernamentale și cetățenilor, timp de șase luni, până în februarie 2017, adică aproximativ 200 de cazuri pe zi.