„Schimbați urgent banii românești” – Turiștii din Marea Britanie sunt sfătuiți să schimbe orice leu românesc sau leva bulgărească pe care le dețin înainte de o schimbare financiară semnificativă care ar urma să aibă loc anul viitor. Ambele națiuni se pregătesc să adopte moneda euro, aderând la zona euro, ceea ce va face ca actualele lor monede native să fie învechite și, potențial, va complica procesul de reconversie a acestora în lire sterline.
„Schimbați urgent banii românești”
Bulgaria a crescut în popularitate ca loc de vacanță de familie pentru călătorii din Marea Britanie din 2018. Stațiunile sale pe plajă sunt salutate ca fiind cele mai accesibile din Europa. Sute de mii de britanici aleg acum Bulgaria ca destinație de vacanță în fiecare an. România înregistrează un aflux de 4,6 milioane de turiști anual.
Tranziția, programată inițial pentru începutul anului viitor, dar a fost întârziată, va semăna cu trecerea Croației la euro în 2023. În urma acestei schimbări, orice kuna croată veche poate fi schimbată acum doar la o singură bancă din Zagreb, provocând inconveniente semnificative călătorilor internaționali, relatează Bristol Live.
Avertismentul lui Mario Van Poppel, fondatorul Leftover Currency
O situație similară este de așteptat pentru Leva și Leu, stârnind îngrijorări în rândul turiștilor și expaților. Mario Van Poppel, fondatorul Leftover Currency, a avertizat: „Cu Bulgaria și România aderând la zona euro, călătorii britanici care dețin Leva sau Lei trebuie să acționeze prompt. Odată ce euro va fi adoptat, va deveni din ce în ce mai dificil și mai costisitor convertirea acestor valute înapoi în lire sterline. Am văzut provocări similare cu kuna croată, unde singura opțiune acum este o anumită bancă din Zagreb”.
El a avertizat: „Fereastra oportunității se închide rapid. Dacă oamenii nu își schimbă leva sau leii înainte de tranziție, s-ar putea confrunta cu obstacole semnificative. Băncile din Marea Britanie s-ar putea să nu mai accepte aceste valute, iar călătorii s-ar putea găsi obligați să facă călătoarescă înapoi în Bulgaria sau România doar pentru a-și recupera banii.
„Acest lucru nu este doar incomod, ci poate duce și la pierderi financiare”. Britanicii care au rămas cu Leva bulgarești și Lei românești sunt îndemnați să-și schimbe imediat numerarul, fie că este vorba de bănci locale, puncte de schimb valutar sau prin platforme dedicate. Procedând astfel, se vor asigura că banii lor își păstrează valoarea și nu vor fi prinși de capcane financiare internaționale, mai scrie sursa citată. Apelul a fost preluat și de Daily Mirror.