Într-un discurs ţinut pe 28 ianuarie în localitatea elveţiană Davos, la Forumul Economic Mondial, premierul britanic David Cameron a susţinut că fluxul de muncitori imigranţi a distrus serios economia Marii Britanii!
David Cameron a spus că “nivelurile nesustenabile ale imigraţiei” au ajutat la alimentarea exploziei economice care a dus Marea Britanie la un pas de faliment. Într-un discurs în care a îndemnat ţara să se pregătească pentru un drum lung şi dificil pentru reîntoarcerea la prosperitate, premierul a susţinut că fluxul necontrolat de lucrători imigranţi de pe vremea laburiştilor a dăunat sever economiei şi a pus o presiune intensă asupra coeziunii sociale şi a serviciilor publice.
De asemenea, Cameron a clarificat faptul că familiile vor trebui să îndure constrângeri financiare de durată în bătălia pentru reducerea datoriei guvernamentale. “Britanicii înţeleg că nu există scurtături către un viitor mai bun”, a spus el. “Prioritatea noastră este să înlăturăm spectrul unor datorii masive”. “Aceia care susţin că a te ocupa de rezolvarea deficitului şi promovarea creşterii constituie alternative, greşesc oarecum. Nu poţi să neglijezi deficitul ca să promovezi creşterea”.
Sugestiile lui Cameron cum că imigraţia în masă a jucat un rol dăunător în expansiunea economică din timpul guvernării laburiste marchează o schimbare importantă de ton. Este foarte probabil să-i enerveze pe membrii liberal-democraţi ai coaliţiei, cum ar fi ministrul Economiei Vince Cable care a declarat că economia are nevoie de cea mai “liberală imigraţie posibilă”. Cameron crede că imigraţia necontrolată, împreună cu datoriile exponenţiale şi creditele nechibzuite date de bănci, au dus la plonjarea economiei în criză.
“Amintiţi-vă cu ce am început noi în Marea Britanie: o economie bazată pe cel mai rău deficit, cele mai îndatorate bănci, cele mai mari datorii domestice, cea mai mare cerere de locuinţe de stat şi un nivel nesustenabil al cheltuielilor publice şi imigraţiei. {i acum ne gândim în ce direcţie trebuie să mergem: o economie bazată nu pe consum şi datorii, ci pe economii şi investiţii; nu pe un guvern cheltuitor ci pe un dinamism antreprenorial; nu pe o industrie dintr-un colţ al ţării, ci pe întreaga industrie din toate regiunile, cu o nouă atenţie la industria manufacturieră, exporturi şi comerţ.” Subiectul imigraţiei a fost unul cheie în campania electorală care i-a adus pe conservatori la putere. Cameron a promis că va reduce în cinci ani imigraţia netă de la “sute de mii” la “zeci de mii”. Deocamdată, imigraţia a crescut puţin, de când Cameron se află în Downing Street.