in

Dezbateri despre ieşirea Marii Britanii din UE



Premierul britanic, David Cameron, a spus că ar putea convoca un referendum privind relaţia Marii Britanii cu Uniunea Europeană. Într-un articol publicat în Sunday Telegraph, Cameron recunoaşte că poziţia Marii Britanii într-o Uniune Europeană aflată în curs de reformare “trebuie să aibă susţinerea deplină a poporului britanic”.

Circa 100 de parlamentari conservatori i-au scris lui David Cameron pentru a-i cere un referendum pe tema apartenenţei la UE, dar Cameron este reticent în legătură cu formularea exactă a întrebării-cheie.

“Urmează alte reforme – decizii, probabil tratate – în care putem să ne afirmăm interesele, putem păstra apartenenţa la piaţa unică, dar putem sta în afara unei Europe federale”, a subliniat Cameron.

Dezbaterea nu mai poate fi oricum oprită. Planurile de ieşire din UE, o politică cândva susţinută doar de către periferia politică britanică, ar putea domina dezbaterea din cadrul alegerilor generale din 2015.

Ieşirea din UE ar avea însă efecte dezastruoase pentru Marea Britanie. 53% din exporturile britanice sunt făcute către ţări din UE.

Institutul Naţional de Cercetare Economică şi Socială estimează că investiţiile străine directe ar putea scădea, iar PIB-ul va fi cu 2,25% mai mic dacă ţara iese din UE.

Dacă Marea Britanie pleacă din UE, guvernul nu va mai fi obligat să permită libera circulaţie a tuturor cetăţenilor celor 27 de ţări membre ale UE în Marea Britanie şi nici dreptul de a munci aici. Dar libera circulaţie a persoanelor este cu două sensuri. Se estimează ca aproximativ 748.010 de britanici locuiesc sau lucrează în UE. Dacă s-ar restricţiona afluxul de cetăţeni ai UE în Marea Britanie, UE ar putea să răspundă în acelaşi fel.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cameron, dispus să încalce tratatele UE

Cameristă la hotel, 6 lire pe oră: “O muncă infernală”