in

Englezii laudă muncitorii români

Muncitorii români sunt incredibili de buni… când stau și muncesc la ei în țară. Aceasta ar fi concluzia dacă am compara declarațiile făcute, după o vizită în România, de către Ministrului britanic pentru Afaceri și Inovație cu viziunea presei britanice asupra forței de muncă din țara noastra.

 



Ministrul britanic pentru Afaceri și Inovație, Vince Cable a vizitat România la sfârșitul lunii septembrie. Deplasarea intervine după vizita președintelui român la Londra, în luna iunie, când a convenit cu premierul David Cameron să consolideze relațiile comerciale. Cable a participat la o conferință organizată de Banca Națională a României, despre reformele necesare în UE și s-a mai întâlnit la București cu ministrul Economiei, Ion Ariton, și cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. În cadrul acestor întrevederi a ținut să precizeze că toți întreprinzătorii britanici cu care s-a întâlnit au lăudat calitatea forței de muncă românești.

«Este o plăcere să vizitez România și să fiu astăzi aici pentru a discuta despre provocarea cu care se confruntă fiecare membru al Uniunii Europene – cum să asiguri o creștere economică sustenabilă pe termen lung.», a spus Cable la conferința organizată de BNR. «România, la fel ca fiecare națiune europeană, a trebuit să facă față efectelor turbulențelor economiei globale. Însă în primii ani ai acestui secol, economia de aici a fost caracterizată de o creștere puternică, șomaj scăzut și inflație în declin – o mărturie a reformelor economice care au fost implementate după căderea comunismului care în România a fost mai centralizat și mai intransigent decât în restul Europei de Est. Mai recent, autoritățile au câștigat credibilitate internațională datorită felului în care au gestionat recesiunea – întocmai, ratingul României a fost ridicat de Fitch la gradul de investiții BBB- de la BB+ în iulie. Aceste eforturi, care au necesitat câteva decizii dificile, crează o platformă pentru viitoarea creștere economică și stabilitate. Una care să-i permită României să atragă investiții interne și străine prin capitalizarea activelor sale, inclusiv o tânără, bine pregătită și educată forță de muncă, în rândul căreia limba engleză este în mod larg vorbită. În această dimineață am întâlnit un grup de afaceriști britanici și fiecare dintre ei a lăudat calitatea forței de muncă românești. Peste 4.000 de companii britanice au observat oportunitățile care există în România și sunt prezente aici. Însă acest lucru nu se desfășoară într-o singură direcție: anul trecut, comerțul bilateral de bunuri între țările noastre a avut o valoare de 1,9 miliarde de lire sterline. Circa 1,2 miliarde au reprezentat importuri din România în UK. Și companiile britanice au creat noi locuri de muncă în România în ciuda recesiunii, în special în sectorul software, farmaciei și telecomunicațiilor. (…)

Dar Marea Britanie este mai mult decât un partener pentru România în afaceri. Noi avem un sistem de învățământ de clasă mondială cu patru universități printre primele zece din lume și mulți tineri români studiază aici. Ei vor fi printre liderii și inovatorii români de mâine. Marea Britanie este lider în cercetare și inovație. Ideile și invențiile britanice au ajutat la modelarea lumii, de la motorul cu aburi la World Wide Web. Și acestea sunt realizări de care beneficiază fiecare dintre noi astăzi, atât în Regatul Unit cât și în România.»

Interes în privatizări

La întâlnirea cu ministrul român al Economiei, Ion Ariton, Vince Cable a spus că Marea Britanie este interesată de privatizările companiilor energetice românești. Este vorba de OMV Petrom București, Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Oltchim. Marea Britanie ocupă locul 6 între destinatarii exporturilor românești, fiind unul dintre puținele state membre UE cu care România are excedent comercial. Vince Cable s-a întâlnit și cu Anca Boagiu, pe care a invitat-o să viziteze Marea Britanie. Cei doi au discutat despre cooperarea între cele două state în domeniul transporturilor, mai ales în domeniul feroviar și cel portuar. Vince Cable a discutat invitația adresată de compania britanică Network Rail către CFR SA de a explora posibilități de colaborare în vederea modernizării și rentabilizării companiei. A fost discutat și interesul portului Felixstowe, cel mai mare port de containere din Regatul Unit, pentru implicarea în dezvoltarea Portului Constanța.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Consulatul nu-și asumă acuzele comunităţii

Emil Boc: “N-am vrut să emigrez”