Menu
in

Rata inflației prețurilor la alimente scade! Cât vor cheltui familiile din Marea Britanie pentru cina de Crăciun

Rata inflației prețurilor la alimente scade! În acest an, gospodăriile din Marea Britanie vor trebui să cheltuiască în mod normal cu aproape 10% mai mult pentru masa de Crăciun, în ciuda datelor care arată că prețurile din supermarketuri au scăzut pentru prima dată în aproape doi ani.

Cifrele firmei de cercetare de piață Kantar arată că prețul unei cine tradiționale de Crăciun pentru patru persoane – care include curcan congelat, morcovi, conopidă, cartofi și budincă de Crăciun – a crescut la 31 de lire sterline în acest an, în creștere cu 9,3% față de 2021, scrie The Guardian.

Lidl emite o notificare de raționalizare cu trei articole per persoană, iar Aldi, Tesco și Sainsbury’s urmează să facă la fel

Rata inflației prețurilor la alimente scade!

Asta în ciuda datelor care arată că rata inflației prețurilor la alimente a scăzut cu 0,1 puncte procentuale la 14,6% în ultimele patru săptămâni, prima dată când creșterea anuală a prețurilor a încetinit în 21 de luni.

“Pe măsură ce ne îndreptăm spre cea mai aglomerată perioadă a anului pentru supermarketuri, există semne că ritmul inflației prețurilor la produsele alimentare se atenuează ușor”, a declarat Fraser McKevitt, șeful departamentului de retail și cunoaștere a consumatorilor de la Kantar.

“Cu toate acestea, inflația la produsele alimentare mai are încă mult de coborât, iar pe baza ratei actuale, cumpărătorii vor trebui să cheltuiască 60 de lire sterline în plus în decembrie pentru a cumpăra aceleași articole ca anul trecut.”

Datele au arătat că vânzările de plăcinte cu carne tocată și budinci de Crăciun au scăzut de la an la an, pe baza numărului de persoane care le-au cumpărat și a numărului total de articole cumpărate, deoarece oamenii au încercat să limiteze cheltuielile.

Rata principală a inflației prețurilor de consum a ajuns la 11,1% în octombrie – cel mai ridicat nivel din 1981 încoace – pe fondul creșterii facturilor pentru energie și alimente, care au redus capacitatea de cheltuire a gospodăriilor din Marea Britanie.

Vânzările de produse alimentare din decembrie peste 12 miliarde de lire sterline

În general, combinația dintre inflație și cheltuielile de sărbători va împinge vânzările de produse alimentare din decembrie peste 12 miliarde de lire sterline pentru prima dată în istorie, 23 decembrie urmând să fie cea mai aglomerată zi pentru cumpărăturile de dinaintea Crăciunului.

Aceasta în ciuda faptului că oamenii încearcă să compenseze creșterea prețurilor prin trecerea la mărcile proprii ale supermarketurilor, ale căror vânzări au crescut cu 11,7% de la an la an. Vânzările celor mai ieftine mărci proprii au crescut cu 46,3%, potrivit Kantar.

Comercianții de produse alimentare cu discount au continuat să beneficieze de pe urma cumpărătorilor care încearcă să obțină cât mai mult din bugetele întinse. În ultimele 12 săptămâni, vânzările Lidl au crescut cu 22% față de anul trecut, ceea ce a dus cota sa de piață la un nivel record de 7,4%. Vânzările Aldi au crescut cu 24,4%, cu 1,5 milioane de gospodării în plus la magazinele sale, iar cota sa de piață a ajuns la 9,3%.

Cota Asda a rămas stabilă la 14%, în ciuda unei creșteri de 6,1% a vânzărilor, în timp ce Tesco – cel mai popular supermarket din Marea Britanie, cu o cotă de 27,2% – a raportat o creștere a vânzărilor de 3,9%.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 7 In medie: 4.4]
Exit mobile version