Marea Britanie a invadat 171 din cele 193 de țări din lume, Imperiul său a fost cel mai mare din istorie – dar nu se află în top 10 în ceea ce privește longevitatea. O hartă care arată toate țările pe care Marea Britanie le-a invadat de-a lungul anilor dezvăluie că există doar 22 de țări care nu au fost atinse de puterea militară a Marii Britanii. Dintre cele 193 de țări din lume, Marea Britanie a desfășurat campanii militare de un fel sau altul în 171 dintre ele. De fapt, Marea Britanie a invadat mai multe țări decât oricare alte națiuni în istorie, scrie Daily Express.
A luptat în conflicte sau a avut un anumit control asupra a nouă din zece dintre actualele state membre ale ONU. Acest lucru este susținut istoricului Stuart Laycock, care a scris în 2012 cartea „All the Countries We’ve Ever Invaded: And the Few We Never Got Round To” („Toate țările pe care le-am invadat vreodată: și cele puține de care nu ne-am apropiat”.) Definiția lui Laycock a unei invazii includea prezența militară, forța, amenințarea cu forța, negocierea, plata. Include, de asemenea, incursiuni ale piraților britanici, corsarilor sau exploratorilor înarmați.
Iată lista completă a celor 22 de țări care nu au fost invadate de Marea Britanie:
- Andorra
- Bielorusia
- Bolivia
- Burundi
- Republica Centrafricană
- Ciad
- Congo
- Guatemala
- Coasta de Fildeș
- Kârgâzstan
- Liechtenstein
- Luxemburg
- Mali
- Insulele Marshall
- Monaco
- Mongolia
- Paraguay
- Sao Tome și Principe
- Suedia
- Tadjikistan
- Uzbekistan
- Orașul Vatican
Imperiul Britanic, cel mai mare, dar nu cel mai longeviv
Imperiul Britanic este considerat a fi cel mai mare imperiu din istorie. La apogeul său, în 1920, a acoperit 13,71 milioane de mile pătrate.Pe locul doi se află Imperiul Mongol, care a acoperit 9,15 milioane între 1270 și 1309 – decenii după moartea infamului său fondator Genghis Khan. Cu toate acestea, dimensiunea exactă a ambelor imperii la apogeul lor este o chestiune de dezbatere în rândul savanților. Imperiul Marii Britanii a început în anii 1500 cu posturi comerciale în America și Africa. În anii 1800, se răspândise în Asia și Australasia. Până în 1912, Imperiul Britanic conducea peste 412 milioane de oameni – ceea ce reprezenta 23% din populația globală la acea vreme. Acoperă 24% din pământ.
Cu toate acestea, în ceea ce privește longevitatea, Imperiul Britanic nici măcar nu se înscrie în top 10. Cei mai mulți sunt de acord că Imperiul Britanic a durat aproape 400 de ani – din secolul al XVI-lea până la sfârșitul secolului al XX-lea. Cu toate acestea, Imperiul Roman durează aproape 1.500 de ani – din 27 î.Hr. până în 1453 EC. Este considerat pe scară largă a fi Imperiul de cea mai lungă durată.