În cel puţin 40 de şcoli din Anglia nu se vor nai purta fuste, potrivit unei analize a regulamentelor instituțiilor de învățământ, care consemnează că există tendinţa adoptării uniformelor unisex, pentru a nu-i afecta pe elevii transgender, scrie The Independent.
Alte şcoli iau în considerare, de asemenea, trecerea la uniforme unisex, care îi pot ajuta şi pe elevii transgender să se simtă incluşi.
Una dintre şcolile care a luat această decizie anul trecut este Priory din Lewes, în East Sussex, după ce elevii au întrebat de ce băieţii şi fetele trebuie să poarte haine diferite şi au subliniat că este important ca şi elevii transgender să se simtă confortabili.
La liceul Copleston din Ipswich, fustele sunt interzise alături de „blugi skinny şi piercing-urile faciale”. Toţi elevii trebuie să poarte „pantaloni gri simpli”.
Fuste nu se vor mai purta nici la liceul Woodhey din Bury, pentru că pot fi „nedemne şi umilitoare” pentru staff şi vizitatori atunci când fetele stau pe jos în amfiteatre şi la cursurile de teatru.
Tot în Bury, la liceul Phillips, fustele vor fi interzise pentru elevii care vor începe şcoala în septembrie 2018 şi pentru toţi elevii începând cu anul următor. Decizia a dus la proteste din partea elevilor, care au lansat o petiţie ce a strâns deja mii de semnături.
„Ne simţim mai încrezători când purtăm o fustă, iar pantalonii nu au un aspect plăcut. Problemele cu respectul de sine în rândul adolescenţilor cresc, iar faptul că nu putem să purtăm hainele în care ne simţim cel mai bine va dăuna sănătăţii noastre mintale şi rezultatelor noastre şcolare”, se arată în petiţie.
Petiţia argumentează şi că pantalonii sunt, de cele mai multe ori, mai scumpi decât fustele.
„Este nepotrivit pentru membrii staff-ului să ofere conotaţii sexuale şi să controleze corpurile copiilor pe care îi au în grijă. Nu există nimic ofensator în genunchiul unui copil. Dacă un profesor consideră că genunchiul unui copil este „prea sexual” atunci ar trebui să fie daţi afară imediat pentru un comportament nepotrivit”, mai precizează elevii în petiţie.