Menu
in

Kate are rochie din Ferentari



Rochia cu care Kate Middleton l-a întâmpinat pe Barack Obama în vizita din Marea Britanie, realizată de un producător de textile din România Cumpărată din UK la un preţ de £175, rochia în care a fost îmbrăcată Kate Middleton, soţia prinţului William, când a întâmpinat cuplul prezidenţial american a fost realizată în România, scrie Daily Mail.

Conform publicaţiei, această rochie a fost realizată în condiţii sumbre, de “femei plătite cu doar 99 penny pe oră într-o suburbie sărăcăcioasă din capitala României”.

Design-ul Shola al rochiei a fost realizat pentru mai puţin de £15 “de croitorese care câştigă cu mult mai puţin decât salariul mediu din industria textilă din această ţară din Estul Europei”.

După ce a purtat această rochie, site-ul companiei care a produs rochia, casa de modă Reiss, s-a blocat ca urmare a numărului mare de vizitatori. Vândut pe eBay pentru un preţ chiar de £600, modelul urmează a fi realizat în producţie de serie pentru £30 de lanţul de magazine Tesco. Rimcor Ex este compania românească cu 170 de angajaţi care a realizat această rochie, se arată în publicaţia britanică. Daily Mail deplânge salariile oferite croitoreselor din România, un salariu mediu în fabrică fiind de £168 (800 de lei) pe lună, chiar dacă acesta se află peste salariul minim pe economie, de 600 de lei lunar. Firma se află în Ferentari, un cartier sărac şi rău famat din Bucureşti.

Întrebat despre salariile oferite croitoreselor, proprietarul fabricii, Ioan Palea, a declarat pentru Daily Mail că “este un proces de producţie normal pentru perioada de primăvară. Am avut inspecţii de la Ministerul Muncii şi aceştia au zis că totul este în regulă”.

Jurnaliştii britanici au fost însă şocaţi să vadă ce condiţii de muncă le oferă angajatorul croitoreselor. Fabrica “aduce a clădire industrială, cu pereţi înalţi şi garduri din metal solid şi cu gratii la ferestre”.

Daily Mail scrie că fabrica este situată în imediata apropiere a unei comune de romi, care a devenit cunoscută anul trecut în lumea întreagă după ce o fetiţă de numai 10 ani a devenit mamă.

Croitoresele sunt mulţumite, însă, cu banii pe care îi primesc. Una dintre ele spune că salariul de £168 pe lună este mai mare decât salariul minim din România. Româncele nu ştiu pentru cine cos hainele. Cele mai multe dintre ele nici nu auziseră de Kate Middleton până la nunta regală.

Iuliana Haita, o angajată care lucrează de 15 ani pentru Rimcor Ex, nu se plânge de condiţiile în care lucrează, ba mai mult, le numeşte decente. “Aceste lucruri sunt normale pentru mine. Sunt obişnuită cu aşa ceva”, a explicat femeia. O obiecţie adusă de Haita sunt temperaturile mari din timpul verii, însă a explicat că toţi angajaţii primesc o jumătate de oră de pauză în plus în acea perioadă.

Angajatele au aflat cu această ocazie că soţia prinţului William a purtat o creaţie făcută de mâinile lor. “Mă bucur să ştiu că un lucru mic pe care eu îl fac aici, ajunge într-o sală de bal, undeva în lume”, a declarat Haita. Patronul firmei care a vândut rochia în UK, David Reiss, patronul lanţului de magazine Reiss, a fost acuzat că exploatează croitoresele din România, pe care le plăteşte mizerabil, din mâinile cărora ies lucruri excepţionale. David Reiss i-a lămurit însă pe englezi că fabrica din Ferentari nu e a lui. “Nu le plătesc eu pe croitorese. Eu am contract cu atelierul. Acelaşi tip de contract îl au şi alte firme care fac haine acolo, Burberry, MaxMara şi Jaeger”, a dezvăluit Reiss, care a ţinut să precizeze că sunt sute de ateliere în România care fac haine doar pentru export, iar salariatele primesc aceleaşi sume mici.

Opinia publică din Marea Britanie este foarte atentă la aspectele etice, după ce presa engleză a descoperit cum sunt exploataţi copii în fabrici textile din India şi Bangladesh. Acum englezii descoperă că exploatarea de tip asiatic s- a mutat în România.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version