Alarmă de gradul zero la finanţele britanice: anul acesta se termină perioada de 7 ani de la primul val de admitere în UE din 2004, al ţărilor din aşa- numitul grup A8, iar imigranţii din aceste ţări vor putea solicita, la fel ca orice britanic, toate ajutoarele sociale, locaţiile şi beneficiile prevăzute de lege. Acelaşi lucru îl vor putea face românii şi bulgarii, peste 3 ani. Presa şi anumiţi politicieni au tras din nou un semnal de alarmă, de teama creşterii unui “turism al beneficiilor sociale”, imigranţi care vin şi cer din prima zi bani de la stat.
Alarma a pornit de la cotidianul The Times, care a calculat că 100.000 de est-europeni vor putea solicita ajutoare sociale de £250 săptămânal: “Peste 100.000 de imigranţi est-europeni vor putea să solicite ajutoare sociale în valoare de zeci de milioane de lire în Mare Britanie, Guvernul fiind forţat să renunţe la restricţiile impuse acum şapte ani. Încetarea restricţiilor de acces la beneficiile cheie se va întâmpla în câteva săptămâni, guvernul recunoscând că nu este în măsură să prevină schimbarea. Imigranţii din ţări ca Polonia şi Republica Cehă vor putea solicita indemnizaţii pentru căutarea unui loc de muncă, reduceri ale taxelor şi beneficii pentru locuinţă din mai, când un regulament introdus potrivit normelor Ue în 2004 expiră”. Potrivit legislaţiei Ue, toate restricţiile impuse cetăţenilor din noile state membre trebuie să ia sfârşit după o perioadă de “tranziţie” de şapte ani. De la 1 mai, imigranţii din ţările A8 vor fi atunci asimilaţi imigranţilor din toate celelalte ţări europene (mai puţin România şi Bulgaria). Imigranţii din cele opt ţări care au aderat la Ue în 2004 – Republica Cehă, Polonia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Estonia, Letonia şi Lituania – nu vor mai trebui să se înregistreze pentru muncă şi vor putea solicita beneficii depline în UK, care includ şomajul (jobseeker’s allowance), reducerea taxei pe locuinţă (council tax benefit) şi alocaţia pentru casă (housing benefit). Cele trei beneficii combinate ar putea valora până la 250 de £ pe săptămână, de persoană, scrie The Times.
Reguli stricte
Departamentul pentru Muncă şi Pensii insistă că vor rămâne în vigoare reguli stricte pentru a preveni abuzurile şi pentru a stopa “turismul beneficiilor”. Un purtător de cuvânt al Departamentul pentru Muncă şi Pensii a spus: “Nimeni nu poate doar să vină în UK şi să înceapă să solicite beneficii. Avem reguli stricte pentru a proteja sistemul de abuzuri. De exemplu, pentru a solicita un ajutor legat de venit, o persoană din Ue va trebui să treacă Habitual Residence Test şi să îndeplinească toate celelalte criterii ale noastre de eligibilitate. Ei vor trebui să dovedească că au dreptul să aibă reşedinţa aici şi apoi li se va cere să-şi dovedească ataşamentul faţă de UK; vor trebui să arate că au intenţia de a se stabili aici şi motivele venirii în UK. Vom menţine sub atenţie regulile privind beneficiile pentru persoanele din străinătate pentru a ne asigura că sunt sigure”.
Poate se duc în Germania
Ministrul Imigraţiei Damian Green a spus că în acelaşi timp în care expiră măsurile tranzitorii impuse pieţei muncii în UK, ţări precum Germania şi Austria îşi vor deschide piaţa muncii pentru ţările de la graniţele lor de est. Numai Marea Britanie, Irlanda şi Suedia au permis liberul acces lucrătorilor din ţările A8 în 2004. Ministru speră că mulţi vor fi acum atraşi de Germania şi Austria, care sunt mai apropiate din punct de vedere geografic. Green a spus: “Potrivit prevederilor Tratatului de Aderare, aceste restricţii trebuie ridicate la finalul lunii aprilie, dând cetăţenilor din ţările A8 acces egal cu cel al altor cetăţeni europeni. În acelaşi timp Germania şi Austria îşi vor deschide uşile pentru aceşti lucrători pentru prima dată”. “Acest guvern va aplica măsuri tranzitorii pentru toate noile state membre Ue în conformitate cu Tratatul de Aderare în viitor”, a mai spus Green. Departamentul pentru Muncă şi Pensii spune că nu are altă alegere decât cea de a se alinia obligaţiilor naţionale şi internaţionale, însă a insistat că protejarea sistemului ajutoarelor sociale de abuzuri va rămâne “prioritatea numărul unu”.