in

Marea Britanie introduce schimbări uriașe pentru călători. Din ianuarie 2025, noi reguli de intrare

Începând cu 8 ianuarie 2025, Regatul Unit introduce noi reguli de intrare pentru cetățenii din țările non-europene. Toți călătorii din țări precum Statele Unite, Canada și Australia li se va cere să obțină o Autorizație de călătorie electronică (ETA). Această schimbare are scopul de a îmbunătăți procesul de control la frontieră și de a crește securitatea. Ulterior și cetățenii din UE, inclusiv români, vor trebui să solicite această autorizație.

O ETA va fi necesară pentru persoanele care planifică șederi scurte în Marea Britanie, fie în scopuri turistice, de afaceri sau de educație. Această nouă soluție ridică multe întrebări, în special în rândul persoanelor care călătoresc în mod regulat în Insulele Britanice. Să vedem modul în care noile reguli vor afecta organizarea călătoriilor și ce măsuri ar trebui luate pentru a evita problemele la frontieră.

Zeci de mii de români au fost blocați la intrarea în Marea Britanie. „Tratament umilitor”

Care sunt noile cerințe?

Autorizația electronică de călătorie (ETA) va deveni obligatorie pentru toți călătorii care intenționează să viziteze Marea Britanie timp de până la șase luni. Acest lucru se aplică persoanelor care vin ca turiști, care vizitează familia și prietenii, precum și celor care participă la cursuri de scurtă durată sau care conduc o afacere. O ETA va fi, de asemenea, necesară pentru cei care călătoresc cu viză pentru muncă, precum și pentru cei care tranzitează prin Regatul Unit, chiar dacă nu sunt supuși unui control oficial la frontieră.

Cu toate acestea, noile reglementări nu se aplică tuturor. Călătorii din Uniunea Europeană și din alte țări scutite de viză nu trebuie să solicite o ETA atâta timp cât vizita lor se încadrează în regulile aplicabile.

Noua taxă de călătorie pentru Marea Britanie: Viza ETA necesară pentru cetățenii UE din 2025

Introducerea treptată a ETA.

La o dată ulterioară, aceste modificări se vor aplica și călătorilor din Uniunea Europeană care, la fel ca cetățenii multor alte țări, vor trebui să se adapteze la noile cerințe. Conform noilor reguli, aproape toți cei care sosesc în Marea Britanie vor trebui să obțină o autorizație electronică de călătorie (ETA) înainte de a trece granița.

Aceste modificări au fost introduse în noiembrie, iar călătorii din România care intenționează să viziteze Regatul Unit vor avea nevoie de ETA din aprilie 2025. Începând cu data de 2 aprilie 2025, cetățenii europeni, inclusiv cetățenii români, trebuie să dețină o Autorizație Electronică de Călătorie – Electronic Travel Authorisation

Introducerea ETA este în curs de implementare, cu câteva date cheie de care călătorii ar trebui să le țină cont:

  • 8 ianuarie 2025: ETA va fi necesară pentru toți cetățenii non-europeni care doresc să intre în Regatul Unit.
  • 5 martie 2025: cetățenii țărilor europene vor putea începe să solicite o ETA.
  • 2 aprilie 2025: cetățenii europeni vor avea nevoie de un ETA pentru a intra în Regatul Unit.

Restricții ETA

Autorizația electronică de călătorie nu vă oferă toate drepturile pe care vi le pot oferi vizele sau alte documente de ședere. Persoanele cu ETA nu vor putea ocupa un loc de muncă plătit în Regatul Unit, fie pentru companiile locale, fie ca lucrători independenți.

De asemenea, vi se interzice să solicitați fonduri publice britanice, cum ar fi beneficii, sau să încercați să vă stabiliți în țară prin vizite regulate, consecutive. În plus, deținătorii de ETA nu se vor putea căsători sau înregistra parteneriate civile în Regatul Unit. Orice activitate în afara domeniului de aplicare specificat al autorizației necesită vize sau permise corespunzătoare.

Cum arată procesul de aplicare?

Procesul de obținere a unei autorizații electronice de călătorie este complet online. Călătorii ar trebui să solicite în avans pentru a evita întârzierile sau problemele cu călătoria planificată. Guvernul britanic raportează că deciziile de acordare a ETA sunt luate de obicei în termen de trei zile lucrătoare. Cu toate acestea, în unele cazuri, timpul de așteptare poate fi mai lung, evidențiind importanța aplicării din timp.

Este demn de remarcat faptul că fiecare persoană, chiar și în cadrul unui grup de călători, trebuie să solicite o ETA individual. Deciziile pot fi emise în momente diferite, ceea ce înseamnă că un călător poate primi autorizație mai devreme decât alții.

Solicitanții vor trebui să furnizeze informații de bază, cum ar fi detaliile pașaportului și să răspundă la întrebări legate de călătorie.

  • Costul ETA: taxa de aplicare va fi de 10 GBP.
  • Perioada de valabilitate a ETA: ETA va fi valabilă timp de doi ani sau până la expirarea pașaportului.
  • Durata maximă a șederii: Permite o ședere maximă o singură dată de până la șase luni.

Avertismente și informații pentru călători

Ambasadele țărilor afectate de noile reglementări au lansat campanii de informare pentru a-și avertiza cetățenii cu privire la schimbările viitoare. Consulatul SUA din Londra a emis un anunț special care a subliniat necesitatea obținerii unui ETA pentru călătorii care anterior nu aveau nevoie de viză pentru a intra în Regatul Unit.

Avertismente similare au apărut în Australia și Canada. Marea Britanie încurajează călătorii să se familiarizeze cu noile reguli și să înceapă procesul de aplicare cu mult timp înainte. Neîndeplinirea acestei obligații poate duce la refuzul intrării în țară.

Cine nu trebuie să solicite o ETA?

În ciuda utilizării pe scară largă a ETA, există câteva excepții. Nu toți călătorii vor trebui să solicite o ETA înainte de a vizita Regatul Unit. Excepțiile includ:

  • Cetăţeni ai Marii Britanii şi Irlandei.
  • Persoane cu o viză valabilă pentru Regatul Unit.
  • Persoane care au permisiunea de a rămâne, de a lucra sau de a studia în Regatul Unit (inclusiv cele cu statut de settled sau presettled  în cadrul EU Settlement Scheme).
  • Cetățeni ai țărilor care sunt membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (GCC) și care sunt deja acoperiți de cerința ETA.
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 95 In medie: 4.3]

Lira sterlină crește semnificativ față de euro, pe fondul dificultăților economice din Europa

Marea Britanie aplică Legea Siguranței Online: Platformele digitale, obligate să „protejeze utilizatorii”