Datorită noilor reglementări ale Uniunii Europene, Portul Dover introduce verificări obligatorii ale amprentelor digitale pentru călători, ceea ce reprezintă o schimbare semnificativă a procedurilor de control. Sistemul de intrare/ieșire va înregistra numele, vârsta, imaginea facială, amprentele digitale, punctul de intrare și de ieșire pentru toți cei peste 12 ani care călătoresc către și dinspre UE. Acest sistem, cunoscut sub numele de Entry/Exit System (EES), este programată să fie implementată pe 6 octombrie în Dover și determină deja o serie de considerente logistice și financiare.
Sistemul de intrare/ieșire EES
Sistemul de intrare/ieșire (EES) este conceput pentru a eficientiza procesele de imigrare și securitate la Dover, unul dintre cele mai aglomerate puncte de intrare în Marea Britanie. Sistemul va cere călătorilor să se înregistreze biometric, inclusiv prin scanarea amprentelor digitale și a fotografiilor.
Pentru a îndeplini aceste cerințe, Dover intenționează să transforme zonele de așteptare a feribotului în zone de înregistrare EES, unde călătorii vor putea îndeplini formalitățile fără a fi nevoiți să coboare din mașină.
Cresc costurile pentru călători
Sistemul de intrare/ieșire EES – Pregătirile pentru introducerea EES sunt costisitoare – se estimează că cheltuielile în acest scop vor depăși 10 milioane de lire sterline. Portul Dover va trebui să acopere costurile de angajare a agenților suplimentari necesari pentru operarea noului sistem în sine, ceea ce poate duce la o creștere a taxelor pentru utilizarea terminalelor de feribot și, în consecință, a prețurilor biletelor pentru călători.
Pentru a minimiza întârzierile, Dover intenționează să localizeze EES într-o zonă în care vehiculele așteaptă oricum să se îmbarce pe feribotul – adesea timp de o oră sau mai mult. Aceasta este pentru a elimina întârzierile suplimentare care ar putea apărea ca urmare a noilor proceduri.
Un raport al Comitetului de Control European din Parlamentul britanic a sugerat că modificările ar putea duce la întârzieri de până la 14 ore, dar utilizarea unei strategii „no-hop-off” este menită să contracareze astfel de situații.
Ca răspuns la potențialele dificultăți, UE lucrează și la o aplicație mobilă care va permite călătorilor să se preînregistreze înainte de a ajunge în port. Datele biometrice vor fi adăugate la fața locului. Cu toate acestea, aceasta este o soluție care cel mai probabil nu va fi gata până anul viitor.
► Șocul unui român întors în țară după 18 ani de Anglia: „Viața mai scumpă ca afară”
Introducerea EES este așteptată cu îngrijorare atât de lucrătorii portuari, cât și de călători. Deși acest lucru poate însemna treceri mai rapide în viitor, primele luni de implementare pot fi dificile. Pentru călătorii britanici care călătoresc frecvent, sistemul poate simplifica în cele din urmă procedurile, mai ales după un „val” de prime înregistrări.
Sistemul EES va deveni obligatoriu la toate punctele de intrare și ieșire din UK, inclusiv cele din aeroporturi.