in

Marea Britanie susţine aderarea României la Spaţiul Schengen



Ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, a declarat la Radio România Internaţional că Marea Britanie sprijină aderarea României la Spaţiul Schengen, în contextul în care Regatul Unit are un interes puternic pentru securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene. “Lucrăm foarte strâns cu autorităţile române pentru a combate contrabanda cu ţigări şi traficul de persoane. Am cooperat foarte bine cu autorităţile române şi sprijinim România în securizarea frontierelor sale, pentru a îndeplini standardele cerute de acordul Schengen”, a adăugat Martin Harris. El a apreciat că România a făcut “progrese extraordinare” şi a adăugat că principala provocare pentru ţara noastră este ca autorităţile să profite de beneficiile oferite de Uniunea Europeană şi NATO, din care face parte.

Obiectivul României este să adere la spaţiul Schengen la sfârşitul lunii martie 2011, însă Franţa şi Germania se opun şi leagă pregătirea tehnică de progrese în funcţionarea justiţiei şi combaterea corupţiei. România era programată să intre în Schengen împreună cu Bulgaria, ţară căreia i se contestă probleme privind corupţia şi crima organizată.

Din punct de vedere tehnic, nu par să existe probleme pentru România. Raportul tehnic al României a fost adoptat pe 28 ianuarie la Bruxelles de către membrii grupului de evaluare Schengen. Prin această decizie, se confirmă faptul că România a încheiat în totalitate procesul de evaluare Schengen şi că îndeplineşte condiţiile tehnice necesare.

Dar decizia este, de fapt, politică. Extinderea zonei Schengen trebuie aprobată în unanimitate în Consiliul European. În ultimele săptămâni ale asnului 2010 şi începutul lui 2011, state membre importante din cadrul UE – în special Franţa, Germania, Austria, Olanda, Finlanda – şi-au exprimat opoziţia faţă de aderarea la Schengen a României şi Bulgariei, afirmând că acestea încă se confruntă cu dificultăţi în implementarea cerinţelor tehnice şi asigurarea controlului la ganiţe.

Aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen a fost amânată practic pentru o dată nedefinită, aceasta urmând să aibă loc cel mai devreme în octombrie, a comentat cotidianul german Die Welt.

Cotidianul britanic Financial Times scrie că blocarea aderării României şi Bulgariei la Schengen e legitimă. “Cele două ţări au fost admise în UE, în 2007, sub un regim menit să le aducă la standardele de guvernare cerute de Europa, dar pe care acestea nu le-au atins încă. Din nefericire, aceste neajunsuri pun în pericol aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen la termenul prevăzut”, scrie Financial Times.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A emigrat din Sicilia la Londra: Mă săturasem de rasismul din Italia

Sunt căutaţi doi hoţi români