Banca Angliei a lăsat joi nemodificată dobânda de bază, dar în paralel a avertizat că se aşteaptă în acest an la o contracţie istorică de 14% a Produsului Intern Brut al Marii Britanii, ceea ce ar fi cea mai gravă prăbuşire înregistrată de Marea Britanie în peste 300 de ani, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Comitetul de politică monetară de la BoE a decis joi să menţină dobânda de bază la nivelul record de 0,1% şi de asemenea a lăsat nemodificată ţinta pentru achiziţiile de obligaţiuni la 645 miliarde lire sterline (797 miliarde dolari).
În paralel, Banca Angliei a dat publicităţii ceea ce numeşte “un scenariu ilustrativ”, potrivit căruia Produsului Intern Brut al Marii Britanii se va contracta cu 14% în 2020, urmând să îşi revină cu un salt de 15% în 2021. Acest scenariu se bazează pe ipoteza că măsurile de distanţare socială şi schemele de sprijin guvernamental vor rămâne în vigoare până la începutul lunii iunie, după care vor fi retrase treptat. Conform acestui scenariu, Banca Angliei se aşteaptă la o prăbuşire de 25% a PIB-ului în perioada aprilie-iunie, comparativ cu trimestrul precedent, precum şi o dublare a ratei şomajului până la 9%.
“Cu toate acestea, pe măsură ce economia evoluează, Banca va acţiona aşa cum este necesar pentru a asigura stabilitatea financiară şi monetară care este esenţială pentru prosperitatea pe termen lung”, a declarat guvernatorul BoE, Andrew Bailey.
Majoritatea economiştilor se aşteaptă ca BoE să îşi majoreze luna viitoare programul de achiziţii de active, în condiţiile în care suma suplimentară de 200 miliarde de lire sterline pe care şi-a alocat-o în luna martie se va epuiza având în vedere achiziţiile sale accelerate de obligaţiuni guvernamentale.
Similar, săptămâna trecută Rezerva Federală americană a promis că va menţine dobânzile la un nivel redus şi va continua să ofere credite în valoare de mii de miliarde de dolari atâta timp cât va fi nevoie iar Banca Centrală Europeană a lăsat deschisă posibilitatea unor noi stimulente.
Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook ZIARUL ROMÂNESC