Nouă din zece oameni care s-au angajat anul trecut în Marea Britanie au fost cetăţeni străini, potrivit unor date ale Oficiului Naţional de Statistică (ONS) publicate pe 30 august.
Datele ONS arată că numărul angajărilor a crescut cu 181.000 în primul an de guvernământ al Coaliţiei. Cu toate acestea, numărul angajărilor în rândul cetăţenilor britanici a crescut cu numai 14.000, adică cu mai puţin de 8% din total. Numărul angajărilor în rândul cetăţenilor din afara Marii Britanii a crescut cu 163.000 în această perioadă – echivalentul a peste 90% din total. Ministrul de Finanţe George Osborne subliniază în mod frecvent că Marea Britanie a obţinut unul dintre cele mai bune rezultate în ce priveşte crearea de locuri de muncă în rândul celor mai dezvoltate ţări în ultimele 12 luni. Noile date ridică întrebări privind faptul dacă planul guvernului de a trimite la muncă milioane de persoane care acum trăiesc din beneficii se poate realiza fără alte reduceri ale imigraţiei.
Parlamentarul conservator Priti Patel a spus că noile date ar trebui să reprezinte “un semnal de alarmă” în Downing Street. Aceasta a spus: “Există o îngrijorare foarte reală privind numărul de locuri de muncă britanice care sunt ocupate de cetăţeni străini. În mod clar trebuie să facem ceva urgent în această privinţă dacă dorim să aibă succes obiectivul de a-i readuce pe britanici la muncă. Există o oportunitate acum, recuperarea economică fiind în curs, pentru a aborda acestă problemă într-un mod mult mai structurat. Este vital să o facem, pentru că dacă vom avea o economie de succes va trebui să ne asigurăm că britanicii pe beneficii se reîntorc la muncă”.
Sir Andrew Green, preşedintele grupului de analiză Migration Watch UK, a spus: “Metodele statistice individuale nu dezvăluie întotdeauna ce se întâmplă fiindcă sunt atât de mulţi factori diferiţi implicaţi, însă situaţia este acum foarte clară – o proporţie mare dintre noile locuri de muncă create în economie este ocupată de cetăţenii străini. Chiar trebuie acum să îmbunătăţim competenţele şi stimulentele pentru cetăţenii britanici, în acelaşi timp reducând imigraţia străină acolo unde putem.”
Date prezentate anterior arată că între 1997 şi 2010, peste jumătate din creşterea numărului de angajări din UK s-a datorat cetăţenilor străini.
300.000 de angajaţi
Pe 16 august, alte date de la Oficiul Naţional de Statistică (ONS) au arătat că numărul locurilor de muncă ocupate de oameni născuţi în afara UK a crescut cu aproape 300.000 în al doilea trimestru al lui 2011, în timp ce numărul angajaţilor născuţi în UK a scăzut.
Datele au arătat că numărul oamenilor născuţi în UK angajaţi a ajuns la 25 de milioane în al doilea trimestru, o scădere cu 50.000 faţă de anul anterior. În schimb, numărul angajaţilor care s-au născut în afara Marii Britanii a ajuns la 4.15 milioane, o creştere cu 289.000.
Creşterea numărului de lucrători născuţi în străinătate scoate în evidenţă o puternică “lipsă de competenţe” în rândul cetăţenilor britanici, însemnând că angajatorii trebuie să importe forţă de muncă din alte Asia şi Europa Centrală, au spus comentatorii.
Lordul McFall de Alcluith, fost parlamentar şi preşedinte al comitetului Trezoreriei, a spus: “Aceste date evidenţiază lipsa de competenţe din rândul populaţiei britanice.”
Statisticienii de la ONS au spus că nu toţi oamenii din aşa-numita categorie “născut în afara UK” sunt lucrători imigranţi, fiindcă acest grup include mulţi cetăţeni britanici.
Cu toate acestea, alte date din raport au confirmat că lucrătorii străini sunt angajaţi la o rată mult mai mare faţă de oamenii născuţi în UK.
Numărul cetăţenilor străini angajaţi a crescut cu 166.000 în al doilea trimestru, în timp ce numărul cetăţenilor britanici angajaţi a crescut cu mult mai puţin, cu doar 71.000.
Sir Andrew Green, preşedintele grupului de analiză MigrationWatch, a spus: “Nu mai este posibil să negăm că imigraţia afectează perspectivele lucrătorilor britanici. Economiştii academici au negat aceasta pentru prea mult timp”.
Şomajul a crescut
Şomajul din UK a crescut cu 38.000, ajungând la 2,49 de milioane. Aceasta înseamnă că 7,9% dintre oameni nu au acum locuri de muncă.
ONS arată că numărul oamenilor forţaţi să lucreze part-time fiindcă nu au reuşit să găsească un loc de muncă full-time a crescut cu 83.000, până la 1,26 milioane, cea mai mare cifră de când au început înregistrările în 1992. Datele au dezvăluit, de asemenea, continuarea unei tendinţe îngrijorătoare de şomaj în rândul tinerilor. Numărul şomerilor din categoria de vârstă 16- 24 de ani a crescut cu 15.000 până la 949.000 între martie şi iunie. Aceasta înseamnă că peste un tânăr din cinci din total – sau 20,2% – este acum şomer.
Ancheta Daily Mail
Daily Mail a făcut un sondaj: a oferit trei locuri de muncă fictive, pentru a vedea cine vrea să se angajeze. Un loc de muncă pentru curăţenie în Londra, un loc vacant în bucătaria unui restaurant şi o slujbă de cameristă la un hotel. Trei locuri de muncă nu foarte interesante, dar totuşi, sunt locuri de muncă într-o ţară ce stă pe marginea prăpastiei unei noi crize economice, relatează Daily Mail. Sondajul a fost făcut online, în ziare şi pe geamurile magazinelor. Rezultatul?
Slujba la curăţenie plătită cu 10 lire pe oră, care a fost promovată în Londra a atras 225 de aplicanţi. Dintre aceştia, doar 17 au fost britanici. Ceilalti au fost rezidenţi străini din Marea Britanie, cei mai mulţi români şi polonezi.
Locul de muncă din bucătarie din Manchester a atras 46 de aplicanţi, din care două treimi erau născuţi în altă ţară.
“Dintre aplicanţii britanici, cei mai mulţi erau studenţi, ce căutau să îşi găsească un loc de muncă pentru a putea să îşi plătească cursurile, însă nu a existat un număr prea mare de britanici care erau şomeri şi căutau să se reangajeze. Majoritatea dintre imigranţi erau inteligenţi şi expresivi, şi debordau de entuziasm şi determinare să muncească din greu”, a scris Daily Mail.